Wegańskie drożdżowe ciasto z karmelizowaną dynią pod orzechową kruszonką
W poprzednim poście nauczyłam Was robić idealne ciasto drożdżowe, a dziś z okazji długiego weekendu przepis na dużą blachę ciasta drożdżowego, które wystarczy na te wolne dni. Ciasto jest nie za słodkie, ale miękkie i wilgotne dzięki dyni. Idealne po popołudniowej herbatki po spacerze w te mrozy 😉
Składniki :
około 40 g obranej dyni
kruszonka:
50 g zimnego oleju kokosowego
50 g cukru
50 g orzechów u mnie włoskie ale mogą być dowolne, a nawet słonecznik
50 g mąki (dowolnej)
2 łyżki cynamonu
łyżka mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto drożdżowe z poprzedniego przepisu.
Obraną dynię pokrój na grubość nie większą nić pół centymetra i na kawałki około 3×3 cm.
Na dużej patelni rozpuść połowę oleju kokosowego i dodaj połowę cukru. Chwilę to potrwa.
Gdy cukier się rozpuści w oleju ułóż na tym syropie pokrojoną dynię, posyp mieszanką cynamonu, imbiru i gałki i duś około 5 miniut z każdej strony, aż dynia zmięknie i się skarmelizuje. Pilnuj, bo za długo smażona się rozpadnie!
Posiekaj bardzo drobno orzechy, które uprzednio możesz lekko przyrumienić na suche patelni, co wydobędzie głębię orzechowego smaku. Wszystkie pozostałe składniki oraz posiekane orzechy umieść w misce.
Wszystkie składniki rozkruszaj w palcach, aby utworzyła się kruszonka.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe (krok 12) podziel na 4 części dla wygody i po kolei rozwałkuj 1 części na grubość około 1 cm i pokrój na kawałki podobnej wielkości co dynię.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj bez zbędnej staranności kawałki ciasta a na przemian co 2-3 kawałek ciasta na do dynię.
Całość posyp kruszonką.
Tak przygotowane ciasto odstaw do ponownego wyrastania na około 15-30 minut (krok 13).
Piecz w temperaturze 170-180 stopni bez termoobiegu 50-60 minut na środkowej półce piekarnika.
Smacznego!
ps. Ciasto nie wyschnie nawet do 3 dni, jeżeli po całkowitym wystudzeniu owiniecie je folią aluminiową.