Wegańskie drożdżówki z jabłkami
Klasyka gatunku jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe, w moich stronach mówi się na ten typ wypieku po prostu drożdżówka ale usłyszeć też jeszcze można nazwę „szneka”
Składniki:
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
120 ml oleju roślinnego
szczypta soli
450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej typ „00”)
100 g brązowego cukru
łyżka cynamonu i kardamonu (opcjonalnie)
4-5 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
garść rodzynek
2-3 łyżki brązowego cukru
sok z cytrynu
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka dodając łyżkę cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę wielkości rodzynek, wymieszać z rodzynkami, cukrem, przyprawami, można skropić sokiem z cytryny (gdy użyjemy brązowego cukru to za dużego sensu to nie ma). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, smarujemy równomiernie jabłkami, zawijamy w rulon, kroimy w paski szerokości 2 cm, formujemy szneki na blaszce i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (max 30 minut|) po czym pieczemy w temp. 180 C 20- 30 minut