KUCHNIA

Wegańskie drożdżówki z jabłkami

20151011_180339[1]

Klasyka gatunku jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe, w moich stronach mówi się na ten typ wypieku po prostu drożdżówka ale usłyszeć też jeszcze można nazwę „szneka”

Składniki:

25 g świeżych drożdży

250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)

120 ml oleju roślinnego

szczypta soli

450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej typ „00”)

100 g brązowego cukru

łyżka cynamonu i kardamonu (opcjonalnie)

4-5  jabłek obranych i pokrojonych w kostkę

garść rodzynek

2-3 łyżki  brązowego cukru

sok z cytrynu

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka dodając łyżkę cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę wielkości rodzynek, wymieszać z rodzynkami, cukrem, przyprawami, można skropić sokiem z cytryny (gdy użyjemy brązowego cukru to za dużego sensu to nie ma). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, smarujemy równomiernie jabłkami, zawijamy w rulon, kroimy w paski szerokości 2 cm, formujemy szneki na blaszce i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (max 30 minut|) po czym pieczemy w temp. 180 C  20- 30 minut

20151011_165308[1]

20151011_165326[1]

20151011_165418[1]

20151011_165753[1]

20151011_180309[1]

20151011_181011[1]

20151011_180436[1]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.