Bez kategorii

Wegańskie drożdżówki z makiem

20150519_200947

Jak można zauważyć na moim blogu uwielbiam ciasto drożdżowe, a drożdżówki z makiem po prostu kocham.

Składniki na 20 drożdżówek:

900 g mąki pszennej

0,5 litra mleka sojowego

50 g drożdży

150 g masła kokosowego (nierafinowanego)

szczypta soli

200 g cukru

Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta znajdziecie tu:

http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/

farsz:

250 g suchego mielonego maku

100 g cukru

50 g rodzynek

2 łyżki syropu z agawy

szczypta cynamonu

2 łyżki masła kokosowego

50 g jagód goi

Przygotowanie:

Rodzynki i jagody moczymy w wodzie. Pozostałe składniki na masę blendujemy razem po czym dodajemy do masy odsączone rodzynki i jagody.

Dla ułatwienia sobie pracy ciasto dzielimy na trzy części, formujemy każdą w wałek i rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masą i zawijamy w rulon.

20150519_184659

Następnie rulon kroimy na paski około 3 cm szerokości.

20150519_184853

Lekko wgniatamy górę i spłaszczamy formując drożdżówki.

20150519_185818

Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 C około 30 minut. Do pełni szczęścia można je jeszcze polukrować 🙂

20150519_203552

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *