Wegańskie drożdżówki z makiem
Jak można zauważyć na moim blogu uwielbiam ciasto drożdżowe, a drożdżówki z makiem po prostu kocham.
Składniki na 20 drożdżówek:
900 g mąki pszennej
0,5 litra mleka sojowego
50 g drożdży
150 g masła kokosowego (nierafinowanego)
szczypta soli
200 g cukru
Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta znajdziecie tu:
http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/
farsz:
250 g suchego mielonego maku
100 g cukru
50 g rodzynek
2 łyżki syropu z agawy
szczypta cynamonu
2 łyżki masła kokosowego
50 g jagód goi
Przygotowanie:
Rodzynki i jagody moczymy w wodzie. Pozostałe składniki na masę blendujemy razem po czym dodajemy do masy odsączone rodzynki i jagody.
Dla ułatwienia sobie pracy ciasto dzielimy na trzy części, formujemy każdą w wałek i rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masą i zawijamy w rulon.
Następnie rulon kroimy na paski około 3 cm szerokości.
Lekko wgniatamy górę i spłaszczamy formując drożdżówki.
Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 C około 30 minut. Do pełni szczęścia można je jeszcze polukrować 🙂
Smacznego!
