KUCHNIA

Wegańskie fit ciasto bez pieczenia

DSC02596

Mam tak kiepski weekend, że dziś od rana piekę ciasta, pizze i pichcę. Praktycznie nigdy nie robię ciast bez pieczenia, ale musiałam coś pokombinować, aby mi „nerw” przeszedł. Tak oto macie przepis na super fit ciasto, na które składają się trzy, zupełnie różne konsysytencje, począwszy na chrupiąco-ciągnącym się spodzie, przez kokosowy krem, zwieńczony brzoskwiniowym musem.

Składniki na małą tortownicę max 20 cm:

spód:

150 g daktyli

100 g słonecznika

2-3 łyżki ciepłej wody

krem kokosowy:

100 g wiórków kokosowych

300 g mleka kokosowego z puszki

  • w sumie potrzebna jest cała 400 ml puszka

2 łyżki masła kokosowego

30 g stewii lub innego słodu (cukru około 150 g)

1 opakowanie Dżemiksu lub łyżka agaru*

skończył mi się agar, a dżemiksy to nic innego jak pektyny owocowe, więc 100 % wegańskie, a do tego tańsze i łatwiej dostępne

mus owocowy

około 500 g owoców/u mnie były to brzoskwinie ze słoika, ale mogą to być praktycznie każe inne owoce

100 ml mleka kokosowego

1 opakowanie dżemiksu lub 1 łyżka agaru

DSC02577

Przygotowanie:

Formę do ciasta wyłóż fiolą spożywczą. Daktyle namocz przez chwilę w 2-3 łyżkach wody, po czym dodaj słonecznik i zblenduj. Nie miksuj na jednolitą papkę, wtedy spód będzie bardziej chrupiący.

DSC02578

Wyłóż masę na dno formy.

DSC02581

Do średniej wielkości garnka przełóż mleko kokosowe, masło kokosowe, stewię oraz dżemiks/agar. Zagotuj.

DSC02579

Do powstałego „budyniu” dodaj wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia.

DSC02580

Przełóż krem na spód ciasta.

DSC02582

Owoce zblenduj ze 100 ml mleka kokosowego, dodaj dżemiks i zagotuj, mieszając około 3 minut.

DSC02583

Przełóż mus owocowy na krem kokosowy. Całość, jeżeli bardzo Ci się śpieszy umieść z zamrażalniku i po około 30 minutach możesz się obżerać tak, jak ja, lub grzecznie czekaj kilka godzin umieszczając ciasto w lodówce.

DSC02588

Tak wygląda całość po 30 minutach w zamrażalniku.

DSC02589

A tu mój patent na przenoszenie ciasta na talerz: cieniuteńka elastyczna deska do krojenia.

DSC02590

Smacznego!

DSC02592

 

DSC02598

Ps. Jeżeli nie zjesz wszystkiego od razu, to przechowuj ciasto w lodówce.

DSC02599

2 komentarze

  • Urodzinowa

    Wygląda super! Mój chłopak ma urodziny i chciałabym ‚upiec’ mu ciasto, ale zastanawiam czy masło kokosowe jest niezbędne do wykonania tego ciacha? Nigdy nawet go nie widziałam 🙁

    • becky

      „Masło kokosowe” to inaczej olej kokosowy, bez problemu kupisz w biedronce w bardzo przyzwoitej cenie, a zamiast niego śmiało możesz użyć innego oleju roślinnego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.