Wegańskie klopsiki a’la Ikea
Kto nie jadł słynnych już wegańskich klopsików z Ikea, albo chociażby o nich ni słyszał? Muszę przyznać, że jak na klopsy (za którymi nie przepadam) są całkiem smaczne, ale że bardzo rzadka bywam w tym sklepie, to postanowiłam zrobić ich własną wersję. Dla ułatwienia sobie sprawy zostawiłam kilka do testów, i tak: smak uzyskałam w 99 % ten sam, różna jest konsystencja, bo nie przepadam za zmieloną paćką. Podsumowując: od teraz zawsze będę mieć zapas domowych w zamrażalniku.
Składniki na 40-50 sztuk, w zależności do tego, jak duże klopsy będziesz kulać:
puszka ciecierzycy czyli około 250 g ugotowanej ciecierzycy
200 g kukurydzy
200 g groszku
100 g jarmużu
1-2 cebule
200 g marchewki
100 g bułki tartej
*oryginalne klopsiki zawierają też czerwoną paprykę, jedna sztuka na taką ilość wystarczy
łyżeczka soli
po pół łyżeczki kuminu i czarnego pieprzu
łyżki oleju roślinnego do smażenia
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jarmuż bardzo drobno posiekaj. Warzywa powinny być tak posiekane i pokrojone, aby miały mniej więcej ta samą wielkość. Cebulę pokrój i podsmaż na patelni aż się zeszkli.
Do cebuli dodaj marchewkę i jarmuż i smaż tak długo, aż starą połowę swojej objętości (5-8 minut).
W dużej misce zblenduj ugotowaną ciecierzycę ze 100 ml wody. Dodaj groszek, kukurydzę i podsmażone warzywa z patelni. wymieszaj i dopraw.
Na samym końcu dodaj bułkę tartą i dokładnie połącz składniki (dłonie najlepiej się do tego nadadzą.
Z powstałej masy uformuj klopsiki. Na miarkę posłużyła mi łyżeczka do herbaty. Ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190 C i piecz przez około 20 minut. Po wystudzeniu śmiało je możesz zamrozić, a aby je podać na kolejny obiad zamrożone wyłóż na blachę i piecz przez 10-15 minut w 180 C.
Po lewej oryginalny klopsik z Ikea, a po prawej domowa podróba. Miśka oświadczyła, że te moje są lepsze, no wiadomo 😉
50 komentarzy
marr-gott
O jaaa, koniecznie muszę zrobić 🙂
becky
Koniecznie 🙂
Anonim
Cześć 🙂
Bardzo fajny blog i ciekawe oryginalne przepisy! Dzięki za robotę 😉
pozdrawiam,
Monika
becky
Dziękuję i zapraszam częściej!
Anonim
obok to frytki na pierwszy rzut oka 🙂 a tak na prawde?
becky
To fasolka szparagowa! 🙂
KasiaWeganka
Ślicznie wyglądają i sądząc po składnikach, musza być pyszne 🙂
becky
Dziękuję, faktycznie są pyszne, na tyle, że już zawsze będę mieć ich zapas w zamrażalniku, gdy będzie mi brakowało weny lub czasu na obiad 🙂
Anonim
Czy mozna zamiast ciecierzycy dodac soczewice?
becky
Pewnie, że można, polecam spróbować czerwoną, ale dodać mniej wody, tj. połowę sugerowanej ilości, a w razie potrzeby dodać więcej.
strawworld
Wyszły świetne, dzięki za przepis! 🙂
becky
Super! Dziękuję za zaufanie 🙂
Anonim
Czy trzeba dodawać jarmuż?
Rawssien
Czy trzeba dodawać jarmuż?
becky
Jarmuż można zastąpić innymi warzywami lub odpowiednio więcej użytych w przepisie.
Lu
Przepis zapisałam już jakiś czas temu, a dzisiaj w końcu udało się zrobić. Łatwizna, błyskawicznie się robi, a smakują obłędnie i rzeczywiście lepsze niż oryginał
becky
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Marta
Czy można czymś zstąpić bułkę tartą? Dla bezglutenowców. Ta bg jest niejadalna
becky
Mój sposób na bułkę tartą to drobno pokruszone płatki kukurydziane, takie najtańsze jakie znajdziesz, na najniższej półce w marketach, takie własnie mają najmniej dodatków.
Iza
Czy zamiast bułki tartej może być mąka z ciecierzycy?
becky
Wydaje mi się że tak, zmieni to tylko ciut konsystencję.
Wiola
Uwielbiam te ikeowskie, więc domowych koniecznie muszę spróbować 😉 Czy zamiast konserwowego groszku można dodać ten mrożony – oczywiście rozmrożony? W prawdzie nie powinno się dwa razy zamrażać, ale będzie on poddany obróbce termicznej, więc może po takim zabiegu można je jednak zamrozić spowrotem? Jak myślisz?
becky
Oczywiście, że można 🙂
Beata
Świetny przepis, wyszły rewelacyjne. Dziękuję ?
becky
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Effy
Bardzo dziekuje za przepis, sa rewelacyjne, czesto do nich wracam. Pozdrawiam serdecznie
becky
Bardzo miło mi to słyszeć. Dziękuję i pozdrawiam :-*
miki
Planuje zrobić te cuda, tylko mam pytanie czy ciecierzycę z puszki też trzeba jeszcze gotować? Tak, wiem, jestem noga w kuchni 🙁
becky
Ciecierzyca w puszce jest już ugotowana, czyli nic więcej nie trzeba z nią zrobić. Lepiej zapytać, każdy się uczy 🙂
Dorota.
Zrobiłam, są pyszne! Ale… rozsypują się strasznie 🙁
Czy to może być wina nieodpowiedniej ilości bułki tartej?
A może jakiś inny patent żeby masa była bardziej jednolita? 🙂
becky
Cóż, to może być wina wszystkiego po kolei, łącznie z formowaniem klopsików.
becky
Jedyne co mogę doradzić to nie żałować oleju, i kulać klopsy mocno dociskając 🙂
Też Dorota :)
Mój patent to mniej kukurydzy i łyżeczka mielonego lnu do masy.
becky
Super pomysł!
Beata.
Genialne! Właśnie skorzystalam z przepisu. Dzięki 🙂
AgataRóża
Zrobiłam klopsiki. Są mega pyszne i łatwe. Wprawdzie nie miałam kuminu, a masę częściowo potraktowałam blenderem, ale rzeczywiście starcza na wiele obiadów.
Uwagę mam co do papryki. Użyłam jednej i uważam, że jest to za dużo. Zbyt zdominowała mi pulpeciki. Myślę, że 3/4, albo i nawet połowa w zupełności wystarczy.
becky
Co do przypraw to zawsze uważam, że tu tylko kwestia gustu i upodobań 🙂 Ale najważniejsze, że smakowały mimo to.
Anka
Witam pierwszy jadłam je tydzień temu bardzo dobre może mi ktoś powiedzieć jaka jest podawana odmiana ryżu do tych klopsików był mniejszy od normalnego takie krótkie ziarenko i przezroczyste ktoś się orientuje jaka to dokładna nazwa ryżu? dzięki za przepis przyda się…. pozdrawiam ps. no i ten sos carry mniammmm
becky
W tym przepisie rodzaj ryżu nie ma większego znaczenia, krótsze ziarenka ma ryż arbioro, czyli typowy ryż do risotto. Przeważnie używam ryżu basmati lub jaśminowego, bo to moje ulubione. Pozdrawiam 🙂
agataa
Hej, w Ikei podawane są z komosą ryżową – może o to chodziło 🙂
Paulina
Klopsiki są genialne, robię je dość często czas i trafiłam na pewien problem. Nie jestem najlepsza, jeśli chodzi o łączenie smaków i szukam jakiegoś sosu do nich. Czy mogłabyś polecić coś poza pomidorowym? Z góry dziękuję!
becky
Jeżeli lubisz koperek to polecam sos koperkowy, będzie pasował idealnie, a tu znajdziesz przepis http://www.greenscarf.pl/weganski-sos-koperkowy/ . Pozdrawiam 🙂
Ela
Witam.Dzis zrobiłam. Pyszne. Zamiast świeżej papryki dodalam suszoną w płatkach. Jest o wiele smaczniejsza i doskonale łączy sie z pozostałą masą. A sosik – koperkowy. Poezja!!!!
Kaz
Cześć, te 200g groszku to po odsączeniu?
Babcia Ania
Właśnie wyjeżdżam z wnuczką na dłuuugie wakacje i z ciekawości poszukałam przepisu na klopsiki ikeowskie. I trafiłam. Wielkie dzięki za przepis, bardzo je lubimy… I z zamrożonych w kilka chwil jest obiad. Serdecznie pozdrawiam
Kinga
a czy można sobie jakoś poradzić bez piekarnika? np. na patelni z bardzo małą ilością tłuszczu?
becky
Pewnie, że można usmażyć 🙂
M
Piekę właśnie. Przed pieczeniem spróbowałam i było takie dobre, że jakoś mało mi wyszło tych klopsików?
Majahapon
Czy klopsiki można mrozić?
becky
Oczywiście, że można 🙂