KUCHNIA

Wegańskie korzenne ciasteczka

DSC05477 (1)(1)

Korzenne kruche ciasteczka to nieodzowny element na świątecznym stole zaraz obok pierników, makowca i sernika, więc w niedzielę rano się zabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować,  a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie w sam raz do kawy i wytrzymają minimum tydzień lub nawet dwa w puszce.

Składniki na 30-40 sztuk:

400 g mąki pszennej z czego 100 to może być pełnoziarnista

1 dojrzały banan

2 łyżki masła orzechowego (gładkiego najlepiej)

100 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich)

150 g cukru, z czego u mnie 50 to był domowej roboty waniliowy

łyżeczka proszku do pieczenia

przyprawy może to być opakowanie przypraw do pierników lub :

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego  ziela angielskiego
  • łyżeczka mielonych goździków
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

DSC05464 (1)(1)

Przygotowanie:

Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki razem.

DSC05468

Ciasto przypomina konsystencją glinę, jeżeli nie będzie chciało się skleić w kulę to dodaj ciut wody (2-3 łyżki).

DSC05469 (1)(1)

Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm maksymalnie i wycina w dowolne kształty.

DSC05470 (1)(1)

Ja sobie wymyśliłam takie z dziurką, ale Nina koniecznie chciała ludziki, żeby móc dekorować, więc z powstały w sumie 3 kształty.

DSC05474 (1)(1)

Piecz 10-15 (w zależności od wielkości ciastek) minut w temp. 180 C

DSC05476 (1)(1)

ps. Ciacha są na tyle twarde tj. trzymają się kupy, że śmiało można je wykorzystać jako dekoracja choinki zamiast pierników.

DSC05479 (1)(1)

DSC05480 (1)(1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.