KUCHNIA

Wegańskie kruche ciasteczka „Made with love”

DSC01992

Dziś jest piękna sobota, od rana piekłam ciasteczka, ponieważ po południu będę mieć w domi inwazję małych „potworów”, a jak wiadomo potwory są ciasteczkowe. Nina zrobiła testy i rzuciła hasło „Mami, tylko nic już więcej nie dodawaj bo są super”, zupełnie nie wiem o co jej chodziło. Ciacha są kruche, idealnie nadawać się będą jako baza do innych  ciast, można do nich dodać kakao czy też karob.

Składniki na około 50 szt.

400 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

100 ml złotego syropu (przepis znajdziecie tu) , syropu z agawy lub innego wegańskiego lepiszcza

100 g m masła kokosowego lub 120 ml innego oleju roślinnego

łyżka esencji waniliowej

łyżka soku z cytryny

1 mały banan

szczypta soli

DSC01964

Przygotowanie:

DSC01965

Zblenduj na gładką puszystą masę banana z masłem kokosowym.

DSC01967

Umieść wszystkie składniki na ciasto w dużej misce, ale syrop dodawaj stopniowo, początkowo możesz wyrobić ciasto mikserem.

DSC01969

Zagnieć gładkie ciasto, konsystencją będzie przypominało masę marcepanową. Owiń je folią spożywczą i schłodź przez 30 minut w lodówce.

DSC01970

Słodzone ciasto rozwałkuj na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość 3-5 mm max i wykrawaj foremką ciasteczka.

DSC01987

Ciasteczka możesz bardzo ciasno ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem ponieważ nie rosną.

DSC01981

Piecz około 15 minut w temp. 180mc aż ciasteczka ładnie się na brzegach zezłocą.

DSC01991

Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są miękkie, ale podczas stygnięcia twardnieją.  Przechowywać je w metalowej puszcze, wytrzymają spokojnie tydzień.

DSC01988

Smacznego!

DSC01994

4 komentarze

  • agata

    masło kokosowe to to samo co olej kokosowy w stałej formie? 🙂 jeśli tak to jakiego użyć? rafinowanego czy nierafinowego?

    • becky

      Dokładnie tak: masło i olej kokosowy to to samo, po prostu zimny ma konsystencję twardego masła, a ciepły oleju. Podobno nierafinowany traci swoje właściwości podczas gotowania, więc lepiej go używać na zimno, a do pieczenia i gotowania używać rafinowanego, niewątpliwie jest to też bardziej ekonomiczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.