
Wegańskie kruche ciasto z rabarbarem

Dla mnie najlepszą oprawą świeżych owoców jest prostota, a w kwestii ciast to kruche i właśnie przepis na proste kruche ciasto tym razem z rabarbarem ma dziś dla Ciebie. Idealne kruche ciasto to ciasto pozornie twarde, ale rozpływające się ustach.
Piekąc klasycznie jest to proste, bo kruchości nadaje masło i żółtka, czasami kwaśną śmietana, z wegańskich jest trochę trudniej, co nie znaczy że nie jest to możliwe. W przypadku kruchych ciast idealnym zamiennikiem masła jest olej kokosowy, który pod wpływem ciepła zmienia swoją konsystencję na płynną, jeżeli o chłodzenie, bo kruche ciasto przed upieczeniem tego wymaga, to czas chłodzenia jest znacznie krótszy, więc mamy tu jakąś przewagę wege ciasta.
Świetnym zamiennikiem jaj w cistach są banany, rozgniecione na gładką papkę idealnie wiążą ciasto w całość, a dodatkowo pomagają zmniejszyć ilość dodawanego cukru. Jeżeli używam do ciasta 1 banana to średnio daję 50-100 g cukru mniej, ale miej na uwadze, że ja nie lubię zbyt słodkich ciast.
Ze śmietaną jest już dużo łatwiej, bo na rynku pojawiło się mnóstwo roślinnych odpowiedników, a jeżeli nie mam takiego pod ręką to zawsze z pomocą przychodzi mi gęsta część mleka kokosowego z puszki i odrobina soku z cytryny.
Przepis na to kruche ciasto dostałam od mamy, w którym osiągnęła naprawdę mistrzostwo, ale zweganizowałam go na własne potrzeby, dałam do recenzji mamy i stwierdziła, że jest równie pyszne. Uwierzcie mi, ciężki zadowolić moją mamę 😉
Składniki na dużą blachę:
przepis oryginalny mamy:
380 g pszennej mąki tortowej
200 g curku
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
230 g schłodzonego masła
Moja wegańska wersja:
400 g mąki pszennej
1 banan
200 g schłodzonego oleju kokosowego
150 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego
dodatkowo: 1 kg rabarbaru
czubata łyżka cynamonu
50 g cukru* ja użyłam brązowego
Przygotowanie:
Zagnieć siekając nożem wszystkie składniki na ciasto. Połową wylep dno formy do pieczenie wyłożonej pergaminem. Drugą połowę zawiń w folię spożywczą, blachę z ciastem i kulę wstaw do lodówki na 15-30 minut. W międzyczasie obierz rabarbar, pokrój na 1 cm kawałki, wymieszaj z cukrem i cynamonem.
Na schłodzonym cieście rozłóż równomiernie rabarbar.

A na wierzchu drugą część ciasta starą na tarce lub porostu pokruszoną w palcach.

Dodatkowo możesz na wierzch posypać kruszonką przygotowaną z 2 łyżek oleju kokosowego, 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki. Piecz całość w temp. 180 C przez 45-50 minut na dolnej półce piekarnika.

Bezpośrednio po upieczeniu ciasto może być jeszcze trochę miękkie, dlatego wskazane jest dobrze je wystudzić.


