Wegańskie kruche rurki- przepis podstawowy
Przepis na to ciasto możecie wykrzystać na wiele sposobów, jako właśnie rurki, spody do tart, kruchych babeczek i co Wam jeszcze fantazja podpowie. W zależności w czym obtoczycie te rurki przed pieczeniem, np. sezam, czarnuszka, cukier itd. będą albo wytrawne albo słodkie. Ciasto można przechowywać nawet kilka dni w lodówce, bo pracuję się z nim gdy jest bardzo schłodzone, a po upieczeniu zamknięte w pojemniku wytrzymają nawet 2 tygodnie. Na dniach będzie kilka propozycji zastosowania takich rurek.
Składniki na około 30 rurek w przypadku 10 cm form:
500 g maki pszennej (śmiało można 200 g z tego zamienić na mąkę pełnoziarnistą pszenną lub inną)
250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego
200 ml oleju roślinnego
płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w dużej misce i za pomocą łyżki przemieszaj, po czym w miarę szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oleju lub jogurtu. Ciasto przypomina konsystencją ciasto na pierogi, jest plastycznie.
Zawiń całe ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce co najmniej przez godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, dla ułatwienia sobie pracy podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj najcieniej jak dasz radę, po czym wycinaj długie (min 20 cm) paski szerokości nie większej niż dwa cm, zanurz palce w oleju, posmaruj foremkę i nawijaj ciasto na rurkę od najwęższej części.
Jeżeli na słodko możesz obtoczyć w cukrze.
W wersji wytrawnej np. w czarnuszce
Piecz 15 minut w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika może być z termoobiegiem.
Upieczone, powinny być jasne, lekko złote, nie ma sensu dłużej ich piec.
Smacznego!
Życzę udanej zabawy!
2 komentarze
Paulina
Super, właśnie, robiąc porządki w kuchni odnalazłam moje foremki do rurek, których nie używałam od przejścia na weganizm. Skąd bierzesz wegański jogurt naturalny? Można go zastąpić?
becky
Ja robię sama jogurt naturalny, bo kupny przyprawiam mnie o ból serca jeżeli chodzi o cenę a czasami i żołądka, patrząc na skład (znajdziesz na moim blogu przepis na jogurt). Ciężko będzie zastąpić w tym przepisie jogurt naturalny, można by się pokusić o użycie mleka sojowego 200 ml i do tego 2 łyżki (około 50g mąki z ciecierzycy), odstawić tą mieszankę na chwilę, aby mąką napęczniała- sprawdzę ten sposób następnym razem.