KUCHNIA

Wegańskie kruche rurki- przepis podstawowy

DSC01481

Przepis na to ciasto możecie wykrzystać na wiele sposobów, jako właśnie rurki, spody do tart, kruchych babeczek i co Wam jeszcze fantazja podpowie. W zależności w czym obtoczycie te rurki przed pieczeniem, np. sezam, czarnuszka, cukier itd. będą albo wytrawne albo słodkie. Ciasto można przechowywać nawet kilka dni w lodówce, bo pracuję się z nim gdy jest bardzo schłodzone, a po upieczeniu zamknięte w pojemniku wytrzymają nawet 2 tygodnie. Na dniach będzie kilka propozycji zastosowania takich rurek.

Składniki na około 30 rurek w przypadku 10 cm form:

500 g maki pszennej (śmiało można 200 g z tego zamienić na mąkę pełnoziarnistą pszenną lub inną)

250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego

200 ml oleju roślinnego

płaska łyżeczka soli

DSC01439

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w dużej misce i za pomocą łyżki przemieszaj, po czym w miarę szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oleju lub jogurtu. Ciasto przypomina konsystencją ciasto na pierogi, jest plastycznie.

DSC01441

Zawiń całe ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce co najmniej przez godzinę.

DSC01471

Po wyjęciu z lodówki, dla ułatwienia sobie pracy podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj najcieniej jak dasz radę, po czym wycinaj długie (min 20 cm)  paski szerokości nie większej niż dwa cm,  zanurz palce w oleju, posmaruj foremkę i nawijaj ciasto na rurkę od najwęższej części.

DSC01472

Jeżeli na słodko możesz obtoczyć w cukrze.

DSC01475

W wersji wytrawnej np. w czarnuszce

DSC01450

Piecz 15 minut w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika może być z termoobiegiem.

DSC01482

Upieczone, powinny być jasne, lekko złote, nie ma sensu dłużej ich piec.

Smacznego!

Życzę udanej zabawy!

DSC01491

2 komentarze

  • Paulina

    Super, właśnie, robiąc porządki w kuchni odnalazłam moje foremki do rurek, których nie używałam od przejścia na weganizm. Skąd bierzesz wegański jogurt naturalny? Można go zastąpić?

    • becky

      Ja robię sama jogurt naturalny, bo kupny przyprawiam mnie o ból serca jeżeli chodzi o cenę a czasami i żołądka, patrząc na skład (znajdziesz na moim blogu przepis na jogurt). Ciężko będzie zastąpić w tym przepisie jogurt naturalny, można by się pokusić o użycie mleka sojowego 200 ml i do tego 2 łyżki (około 50g mąki z ciecierzycy), odstawić tą mieszankę na chwilę, aby mąką napęczniała- sprawdzę ten sposób następnym razem.

Skomentuj becky Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *