KUCHNIA

Wegańskie kruche rurki z kremem kokosowym

DSC01491

Czas karnawału i wszech obecnych faworków i pączków, nudaaaa. Moja propozycja to kruche rurki z delikatnym kremem kokosowym.

Ps. Pamiętam z czasów dzieciństwa, była u nas w mieście taka budka koło kościoła, gdzie sprzedawano właśnie rurki z kremem, sprzedawała tam młoda babka i za każdym razem pytała się  „rurka do ręki czy zapakować”, i zawsze gdy kupującym był facet to twarz mu się rozpromieniała… Cóż niezależnie od tego czy jesteś babką czy facetem, Twoja twarz też się rozpromieni, gdy wgryziesz się w taką rurkę, gwarantuję.

ciasto kruche na rurki: przepis znajdziecie tu

Składniki na krem do 10 rurek (moje mają długość 10 cm):

100 g suchego ryżu ugotowanego na mleku roślinnym (nic się nie stanie jeżeli będzie to ryż ugotowany na wodzie)

100 g wiórków kokosowych

100 g białego cukru (oczywiście może być trzcinowy, ja chciałam mieć biały krem)

alternatywnie: 50 g mleka sojowego w proszku (spokojnie można pominąć)

100 ml mleka roślinnego

DSC01466

Przygotowanie:

to chyba oczywiste, wszystko razem zblenduj, najlepiej  partiami, żeby nie zajechać blendera.

DSC01467

Upieczone rurki nafaszeruj kremem za pomocą szprycy do kremu, a jak nie masz, to użyj foliowego woreczka obcinając jeden róg (wiecie o co chodzi, prawda).

DSC01489

Dla bajeru możesz końce rurek zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie.

DSC01491

DSC01495

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.