Wegańskie kruche rurki z kremem kokosowym
Czas karnawału i wszech obecnych faworków i pączków, nudaaaa. Moja propozycja to kruche rurki z delikatnym kremem kokosowym.
Ps. Pamiętam z czasów dzieciństwa, była u nas w mieście taka budka koło kościoła, gdzie sprzedawano właśnie rurki z kremem, sprzedawała tam młoda babka i za każdym razem pytała się „rurka do ręki czy zapakować”, i zawsze gdy kupującym był facet to twarz mu się rozpromieniała… Cóż niezależnie od tego czy jesteś babką czy facetem, Twoja twarz też się rozpromieni, gdy wgryziesz się w taką rurkę, gwarantuję.
ciasto kruche na rurki: przepis znajdziecie tu
Składniki na krem do 10 rurek (moje mają długość 10 cm):
100 g suchego ryżu ugotowanego na mleku roślinnym (nic się nie stanie jeżeli będzie to ryż ugotowany na wodzie)
100 g wiórków kokosowych
100 g białego cukru (oczywiście może być trzcinowy, ja chciałam mieć biały krem)
alternatywnie: 50 g mleka sojowego w proszku (spokojnie można pominąć)
100 ml mleka roślinnego
Przygotowanie:
to chyba oczywiste, wszystko razem zblenduj, najlepiej partiami, żeby nie zajechać blendera.
Upieczone rurki nafaszeruj kremem za pomocą szprycy do kremu, a jak nie masz, to użyj foliowego woreczka obcinając jeden róg (wiecie o co chodzi, prawda).
Dla bajeru możesz końce rurek zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie.