Wegańskie lody śliwkowe z czekoladą i różaną nutą
Uwielbiam połączenie gorzkiej wytrawnej czekolady ze śliwką, ale jakoś mi się już przejadło, i wykombinowałam sobie zamienić proporcje, czyli czekolada w śliwkach. Te lody są bardziej orzeźwiające, niż klasyczne czekoladowe, ale nadal jest zachowany ten wytrawny smak, więc jeżeli lubicie niebanalne smaki to gorąco zachęcam to przygotowania tych lodów. Dotarły do nas afrykańskie upały, więc zapas lodów przyda się idealnie.
Składniki:
około 500 g śliwek (dowolnych)
2 puszki mleka kokosowego (gęsta część, czyli około 600 g)
2 zmrożone banany
100 g cukru
łyżeczka cynamonu
3 łyżki wody różanej *możecie spokojnie pominąć, lody będą równie smaczne
100 g gorzkiej czekolady
10 śliwek suszonych
Przygotowanie:
Śliwki przekrój na pół, pozbądź się pestek, umieść na blaszce, posyp cynamonem i podpiecz przez 30-40 minut w piekarniku w temp. 180 C. Dzięki temu procesowi pozbędziesz się nadmiaru wody i wydobędziesz ich słodycz.
Upieczone śliwki przestudź, przełóż do dużej miski i zblenduj na możliwe najgładszą masę razem z cukrem i wodą różaną.
Kolejno dodaj zmrożonego banana i blenduj.
Dodaj mleko kokosowe.
Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę oraz śliwki, wymieszaj dokładnie.
Przełóż masę do pudełka o pojemności minimum 2 litry.. Włóż do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Jeżeli lody stwardnieją przechowuj je już lodówce, wtedy o każdej porze dnia i nocy będą idealnej konsystencji.
Życzę smacznego i zimnego!