Wegańskie orkiszowe ciastka dla dzieci (dużych i małych)
Kolejny tydzień za nami więc czas na kolejne ciastka. Tym razem upiekłam „dwie pieczenie na jednym ogniu”, bo to ciacha dla Niny do szkoły i spód do sernika, który pojawi się jutro. Co Wam będę opowiadać, Dziewczyny (Gabi i Nina) wykorzystały moją chwilową nieobecność i zjadły mi kilka jeszcze gorących. Nina opisała je jako delicje, więc dla mnie to najlepsze potwierdzenie, że mi się znowu udało.
Składniki na około 40 sztuk:
350 g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa Basia)
100 g mąki pszennej (u mnie tortowa Basia)
200 ml mleka sojowego
50 ml ciepłej wody
100 g płatków owsianych (zmielonych)
100 g oleju kokosowego lub innego roślinnego (około 120 ml)
100 g cukru
120-140 orzechów
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Orzechy namocz w mleku (minimum 15 minut to ideał) po czym zblenduj na gładką masę. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zagnieć z nich ciasto- powinno mieć konsystencję gliny, ale plastyczne.
Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wykrawaj dowolną foremką lub formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz je dłonią. Tak przygotowane ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przez prze 15 minut w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika.
Smacznego!