KUCHNIA

Wegańskie owsiano-orkiszowe ciasteczka z czekoladą

Mam trochę zajęty przyszły tydzień, więc całą sobotę piekłam i gotowałam za zapas. Gdy ciacha były już gotowe i chciałam poczęstować Miśką, ta  powiedziała cyt. takie rarytasy to na poniedziałek trzeba zostawić, cóż wytrzymała godzinę ;-).

ps. Ciacha nie są twarde jak kamień, ale też na tyle zbite, że idealne do pracy i do szkoły. Przechowywane w puszcze lub w słoiku wytrzymają tydzień, ale jak znam moje Miśki, to w środę już nie będzie po nich śladu.

Składniki na 16 sztuk całkiem dużych ciach:

100 g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych (u mnie pół na pół owsiane i orkiszowe)

150 g mąki, z czego 50 g może być pełnoziarnista (u mnie orkiszowa)

80 g oleju roślinnego (około 120 ml)

50 g cukru

1 średni banan

100 g tabliczka gorzkiej czekolady

2 łyżeczki kakao lub karobu

2 łyżeczki kandyzowanych skórek pomarańczowych

Przygotowanie:

Zblenduj na gładką, puszystą masę banana, olej i cukier.

Dodaj wszystkie pozostałe składniki (poza czekoladą) i wymieszaj.

Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę.

Z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz dłonią, a jeżeli chcesz mieć je idealnie równie tak jak ja, to użyj foremki, tj nałóż ciasto to środka i łyżką uformuj ciacho.

Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, przez 15-20 minut.

Smacznego!

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.