Wegańskie owsiano-orkiszowe ciasteczka z czekoladą
Mam trochę zajęty przyszły tydzień, więc całą sobotę piekłam i gotowałam za zapas. Gdy ciacha były już gotowe i chciałam poczęstować Miśką, ta powiedziała cyt. takie rarytasy to na poniedziałek trzeba zostawić, cóż wytrzymała godzinę ;-).
ps. Ciacha nie są twarde jak kamień, ale też na tyle zbite, że idealne do pracy i do szkoły. Przechowywane w puszcze lub w słoiku wytrzymają tydzień, ale jak znam moje Miśki, to w środę już nie będzie po nich śladu.
Składniki na 16 sztuk całkiem dużych ciach:
100 g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych (u mnie pół na pół owsiane i orkiszowe)
150 g mąki, z czego 50 g może być pełnoziarnista (u mnie orkiszowa)
80 g oleju roślinnego (około 120 ml)
50 g cukru
1 średni banan
100 g tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao lub karobu
2 łyżeczki kandyzowanych skórek pomarańczowych
Przygotowanie:
Zblenduj na gładką, puszystą masę banana, olej i cukier.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki (poza czekoladą) i wymieszaj.
Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę.
Z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz dłonią, a jeżeli chcesz mieć je idealnie równie tak jak ja, to użyj foremki, tj nałóż ciasto to środka i łyżką uformuj ciacho.
Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, przez 15-20 minut.
Smacznego!
Smacznego!