KUCHNIA

Wegańskie piernikowe muffiny z dynią

 

DSC05226 (1)(1)

Święta tuż tuż i pojawiło się całe  mnóstwo bajerów do pieczenia. Po bajce „Trolle” udzielił nam się z Miśką klimat brokatowy i natychmiast pojechałyśmy do marketu, kupiłyśmy świeże kwiaty do domu,  błyskotki na ciasta,  papilotki do babeczek w gwiazdki, piernikowe ludki itd., znalazła się tez przyprawa do pierników i tak sobie wymyśliłam piernikowe muffiny, a że w spiżarni mam ze 20 dyń….

ps. Kupując przyprawę do pierników zwróćcie uwagę na jej skład, bo w niektórych jest mąka!

modyfikowany przepis podstawowy na/Składniki na 12 sztuk (pogrubioną czcionką) 

250 g mąki/ 200 g mąki pszennej i 50 g mąki orkiszowej

200 ml mleka sojowego

100 g cukru/50 g cukru dark muscovado i 50 g jasnego trzcinowego

1 banan około 140 g/ pół avocado (waga bez skórki i pestki 100 g)

100 g oleju roślinnego/70 g oleju kokosowego lub innego roślinnego

pół łyżeczki sody oczyszczonej

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

200 g dyni (waga bez skórki i „bebechów”)

opakowanie przyprawy do pierników 

łyżka kandyzowanych skórek pomarańczowych (tu znajdziecie przepis)

*użyłam avocado zamiast banana tylko dlatego, że zostało mi pół akie niezjedzone ze śniadania, z tego tez powodu użyłam mniej oleju, bo avocado jest wystarczająco tłuste,  jednak śmiało możecie użyć w tym przepisie banana.

DSC05180 (1)(1)

Przygotowanie:

pokrój dynię w drobną 0,5 cm kostkę. Na dużej patelni rozgrzej połowę oleju z przepisu, dodaj cukier dark muscovado, połowę przyprawy do pierników i dynię. Smaż wszystko razem 5 minut mieszając od czasu do czasu.

DSC05181 (1)(1)

Tak podduszoną dynię przestudź przez chwilę (wystawiłam po prostu na 5 minut na balkon)

DSC05212 (1)(1)

W misce zblenduj na gładką masę mokre składniki, czyli avocado, mleko i olej.

DSC05182 (1)(1)

Dodaj to tej papki podduszona dynię, skórki pomarańczowe  i wymieszaj.

DSC05213 (1)(1)

W dużej miski przesiej wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę), dodaj cukier i avocadową papkę.

DSC05214 (1)(1)

Wymieszaj wszystko razem dużą łyżką do połączenia się składników.

DSC05215 (1)(1)

Wypełnij do 2/3 wysokości papilotki ciastem.

DSC05216 (1)(1)

DSC05218 (1)(1)

Piecz 25 minut w nagrzanym piekarniki do 180 C.

DSC05224 (1)(1)

Po wyjęciu z piekarnika przestudź babeczki.

DSC05225 (1)(1)

Smacznego!

DSC05228 (1)(1)

DSC05229 (1)(1)

DSC05230 (1)(1)

DSC05232 (1)(1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *