Wegańskie piernikowe muffiny z dynią
Święta tuż tuż i pojawiło się całe mnóstwo bajerów do pieczenia. Po bajce „Trolle” udzielił nam się z Miśką klimat brokatowy i natychmiast pojechałyśmy do marketu, kupiłyśmy świeże kwiaty do domu, błyskotki na ciasta, papilotki do babeczek w gwiazdki, piernikowe ludki itd., znalazła się tez przyprawa do pierników i tak sobie wymyśliłam piernikowe muffiny, a że w spiżarni mam ze 20 dyń….
ps. Kupując przyprawę do pierników zwróćcie uwagę na jej skład, bo w niektórych jest mąka!
modyfikowany przepis podstawowy na/Składniki na 12 sztuk (pogrubioną czcionką)
250 g mąki/ 200 g mąki pszennej i 50 g mąki orkiszowej
200 ml mleka sojowego
100 g cukru/50 g cukru dark muscovado i 50 g jasnego trzcinowego
1 banan około 140 g/ pół avocado (waga bez skórki i pestki 100 g)
100 g oleju roślinnego/70 g oleju kokosowego lub innego roślinnego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g dyni (waga bez skórki i „bebechów”)
opakowanie przyprawy do pierników
łyżka kandyzowanych skórek pomarańczowych (tu znajdziecie przepis)
*użyłam avocado zamiast banana tylko dlatego, że zostało mi pół akie niezjedzone ze śniadania, z tego tez powodu użyłam mniej oleju, bo avocado jest wystarczająco tłuste, jednak śmiało możecie użyć w tym przepisie banana.
Przygotowanie:
pokrój dynię w drobną 0,5 cm kostkę. Na dużej patelni rozgrzej połowę oleju z przepisu, dodaj cukier dark muscovado, połowę przyprawy do pierników i dynię. Smaż wszystko razem 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Tak podduszoną dynię przestudź przez chwilę (wystawiłam po prostu na 5 minut na balkon)
W misce zblenduj na gładką masę mokre składniki, czyli avocado, mleko i olej.
Dodaj to tej papki podduszona dynię, skórki pomarańczowe i wymieszaj.
W dużej miski przesiej wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę), dodaj cukier i avocadową papkę.
Wymieszaj wszystko razem dużą łyżką do połączenia się składników.
Wypełnij do 2/3 wysokości papilotki ciastem.
Piecz 25 minut w nagrzanym piekarniki do 180 C.
Po wyjęciu z piekarnika przestudź babeczki.
Smacznego!