Wegańskie podłużne biszkopty a’la savoiardi
Tych podłużnych biszkoptów zazwyczaj szukamy, gdy najdzie nas ochota na domowej roboty tiramisu. Mnie naszło na ten deser i za nic nie mogłam znaleźć wegańskich biszkoptów (jadalnych), co w sumie nie dziwi, bo bazą biszkoptu są jajka, więc o dobre wegańskie tego typu wypieki naprawdę trudno. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie postawiła sobie za cel upiec te ciacha i naprawdę jestem dumna z tego przepisu. Ciasteczka mają idealną, sprężystą konsystencję, są lekkie i delikatne.
W oryginale posypuje się je przed pieczeniem dodatkowo cukrem pudrem, a celowo pominęłam ten etap, bo praktycznie od razu robiłam tiramisu (przepis będzie na blogu). W tradycyjnych savoiardi nie używa się proszku do pieczenia, ponieważ nie mają zbyt wyrastać, w wersji wegańskiej, czyli pomijając jajka trzeba się wspomóc dodatkiem proszku.
Te podłużne ciastka biszkoptowe mają włoski rodowód. Nazwa „savoiardi” pochodzi od regionu geograficznego Savoia, a ich pochodzenie sięga późnego średniowiecza, dokładnie 1348 roku. Przepis stworzony został przez kucharza Księstwa Sabaudii na cześć królewskiej rodziny odwiedzającej dwór Amedeo VI we Francji. Biszkopciki odniosły olbrzymi sukces i okrzyknięto je nazwą „savoiardi”, stając się najbardziej pożądanym deserem w Savoia.
Ciasteczka kształtem przypominają spłaszczony palec o zaokrąglonych krawędziach, z tego powodu w języku angielskim nazywane są „lady fingers”, natomiast we Francji „biscuit à la cuillère”, czyli biszkopty w kształcie łyżeczki.
Savoiardi mają piemonckie pochodzenie, należą do tradycyjnych produktów rolno-spożywczych PAT regionu Piemontu, Emilia Romania i Molise. We Włoszech największa produkcja ciastek znajduje się w Wenecji Euganejskiej, królestwie tiramisù.
Składniki:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
200 ml mleka sojowego
100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
szczypta soli
*opcjonalnie kilka kropli esencji waniliowej
Przygotowanie:
W misce wymieszaj rózgą lub przesiej przez sito suche składniki, tj. mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszaj napój sojowy, olej i esencję waniliową.
Wymieszaj suche i mokre składniki.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj ciasto formując ciastka o długości około 8 cm, szerokości około 1 cm. Pamiętaj, aby pozostawić pomiędzy ciasteczkami odstępy minimum 2 cm.
Nie przejmuj się tym, że ciasta wyglądają jak larwy, podczas pieczeni ładnie się wszystko wyrówna.
Piecz ciasteczka około 14 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być termoobieg.
One Comment
mecooks
Nie piekłam jeszcze tych biszkoptów w wersji wegańskiej. Fajny przepis. Pozdrawiam 🙂