KUCHNIA

Wegańskie podłużne biszkopty a’la savoiardi


Tych podłużnych biszkoptów zazwyczaj szukamy, gdy najdzie nas ochota na domowej roboty tiramisu. Mnie naszło na ten deser i za nic nie mogłam znaleźć wegańskich biszkoptów (jadalnych), co w sumie nie dziwi, bo bazą biszkoptu są jajka, więc o dobre wegańskie tego typu wypieki naprawdę trudno. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie postawiła sobie za cel upiec te ciacha i naprawdę jestem dumna z tego przepisu. Ciasteczka mają idealną, sprężystą konsystencję, są lekkie i delikatne.

W oryginale posypuje się je przed pieczeniem dodatkowo cukrem pudrem, a celowo pominęłam ten etap, bo praktycznie od razu robiłam tiramisu (przepis będzie na blogu).  W tradycyjnych  savoiardi nie używa się  proszku do pieczenia,  ponieważ nie mają zbyt wyrastać, w wersji wegańskiej, czyli pomijając jajka trzeba się wspomóc dodatkiem proszku.

Te podłużne ciastka biszkoptowe mają włoski rodowód. Nazwa „savoiardi” pochodzi od regionu geograficznego Savoia, a ich pochodzenie sięga późnego średniowiecza, dokładnie 1348 roku. Przepis stworzony został przez kucharza Księstwa Sabaudii na cześć królewskiej rodziny odwiedzającej dwór Amedeo VI we Francji. Biszkopciki odniosły olbrzymi sukces i okrzyknięto je nazwą „savoiardi”, stając się najbardziej pożądanym deserem w Savoia.

Ciasteczka kształtem przypominają spłaszczony palec o zaokrąglonych krawędziach, z tego powodu w języku angielskim nazywane są „lady fingers”, natomiast we Francji „biscuit à la cuillère”, czyli biszkopty w kształcie łyżeczki.

Savoiardi mają piemonckie pochodzenie, należą do tradycyjnych produktów rolno-spożywczych PAT regionu Piemontu, Emilia Romania i Molise. We Włoszech największa produkcja ciastek znajduje się w Wenecji Euganejskiej, królestwie tiramisù.

Składniki:

200 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru pudru

200 ml mleka sojowego

100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

szczypta soli

*opcjonalnie kilka kropli esencji waniliowej

Przygotowanie:

W misce wymieszaj rózgą lub przesiej przez sito suche składniki, tj. mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszaj napój sojowy, olej i esencję waniliową.

Wymieszaj suche i mokre składniki.

Przełóż masę do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj ciasto formując ciastka o długości około 8 cm, szerokości około 1 cm.  Pamiętaj, aby pozostawić pomiędzy ciasteczkami odstępy minimum 2 cm.

Nie przejmuj się tym, że ciasta wyglądają jak larwy, podczas pieczeni ładnie się wszystko wyrówna.

Piecz ciasteczka około 14 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być termoobieg.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.