Wegańskie proteinowe batoniki bez glutenu
Tym razem przepis na przekąskę w stylu fit. Uwielbiam małe przekąski typu batoniki i ciastka, ale te kupne są dla mnie albo za słodkie, ale zbyt gumiaste, nie są wegańskie, albo po prostu są absurdalnie drogie. Przygotowałam sobie zapas takich potreningowych batoników na całe dwa tygodnie, bo uwierzcie mi, te maleństwa są bardzo sycące. Dodałam do nich zakupiony przeze mnie jakiś czas temu wynalazek w formie wegańskiego białka (odżywki białkowej), ale sama w sobie jest niespecjalna, ewentualnie wymieszana z mlekiem roślinnym, ale za to świetnie nadaje się jako dodatek do wegańskich wypieków, owsianek, koktajli itp. To jest dokładnie białko jakiego użyłam (post nie jest sponsorowany żeby nie było).
Batoniki ze tego przepisu jak wspomniałam są bardzo sycące, a do tego smaczne, mają fajną konsystencję dzięki chrupiącej wierzchniej warstwie.
Składniki makro w 1 batoniku, zakładając że wyjdzie ich 12, waga jednego batonika około 70 g:
312 kalorii
10 g białka
24 g węglowodanów
18 tłuszczu
Składniki makro na 100 g:
460 kalorii
14,5 g białka
35 g węglowodanów
27 g tłuszczu
Składniki na około 12 sztuk (blacha o wymiarach 20×24 cm ):
baza:
100 g mąki kokosowej lub migdałowej
50 g wegańskiego białka (można zastąpić 50 g dowolnej mąki orzechowej)
100 g mąki owsianej
100 g oleju kokosowego (roztopionego)
50 g płynnego słodu typu syrop klonowy, daktylowy, ryżowy
górna warstwa:
100 g dowolnego masła orzechowego
30 g płynnego oleju kokosowego
30 g płynnego słodu (syropu)
szczypta soli
150 g płatków (użyłam ryżowych, mogą tez być kukurydziane, albo ulubione muesli)
dodatkowo:
150 g czekolady (użyłam gorzkiej)
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na bazę i rozprowadź równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz w temp. 180 C przez 10-12 minut. ps. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, a sucha i tak raczej będzie to dodaj 2-3 łyżki mleka roślinnego.
Na podpieczony wierz rozłóż równomiernie wymieszane składniki warstwy górnej.
Całość polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.Wstaw całość do lodówki (aż zastygnie czekolada), następnie pokrój na batoniki. Przechowuj w pojemników w lodówce. Długo zachowują świeżość, 2 tygodnie minimum, równie dobrze możesz zamrozić.
Smacznego!