Wegańskie razowe „Pieguski”
https://www.youtube.com/watch?v=KW_gSmV26Cs
Tym razem ciastka pełnoziarniste, są bardzie twarde od poprzednich ale kruche z dodatkiem suszonych owoców, łatwo zabrać ze sobą na przekąskę. Zapraszamy na film 🙂
Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150-200 g suszonych owoców typu: daktyle, rodzynki, morele, żurawina itp.
150 ml oleju roślinnego
1 banan
50-100 g cukru (najlepiej brązowego)
Przygotowanie:
Olej utrzeć z cukrem, dodać banana. Powstałą masę połączyć z suchymi składnikami. Z ciasta formowac kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blalszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczyć dłonią. Piec w temp. 190-200 około 20 minut.
Smacznego!