
Wegańskie spaghetti a’la bolonese
Najbardziej chyba znanym sosem do spaghetti jest sos boloński, któego głównymi składnikami jest mięso mielone i sos pomidorowy. Czerwona soczewica najlepiej nadaje się jako zamiennik mięsa i bardzo często tak właśnie przygotowuję to spaghetti, ale tym razem poszalałam i wzbogaciłam ten sos o warzywa. Ten sos sprawdzi się nie tylko do makaronu, będzie pyszny w ryżem czy też kaszą (jaglaną polecam). To danie polecam na obiad jak i na kolację.
Składniki na 4 porcje:
400-500 ml przecieru pomidorowego/passaty
około 150 g czerwonej soczewicy
2-3 marchewki
1 czerwona papryka
2-3 gałązki selera naciowego
1 duża cebula
około 100 g suchonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego
łyżeczka słodkiej mielone papryki
łyżeczka suszonego oregano lub kilka gałązek świeżego (3-4)
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka cukru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni/garnku rozgrzej olej i przez 3 minut posmaż cebulę. Następnie dodaj warzywa i przyprawy (sól, pieprz i cukier na samum końcu gotowania) i smaż wszystko razem około 5 minut cały czas mieszając.
Kolejno dodaj sos pomidorowy i przepłukaną wodą soczewicę. Wymieszaj dokładnie i dolej jeszcze 400 ml wody. Gotuj wszystko razem najlpeiej pod przykryciem około 15 minut, czyli do czasu aż soczewica będzie miękka. Dopraw solą, pieprzem i cukirem.
Smacznego!

