KUCHNIA

Wegańskie spaghetti a’la bolonese

Najbardziej chyba znanym sosem do spaghetti jest sos boloński, któego głównymi składnikami jest mięso mielone i sos pomidorowy. Czerwona soczewica najlepiej nadaje się jako zamiennik mięsa i bardzo często tak właśnie przygotowuję to spaghetti, ale tym razem poszalałam i  wzbogaciłam ten sos o warzywa. Ten sos sprawdzi się nie tylko do makaronu, będzie pyszny w ryżem czy też kaszą (jaglaną polecam). To danie polecam na obiad jak i na kolację.

Składniki na 4 porcje:

400-500 ml przecieru pomidorowego/passaty

około 150 g czerwonej soczewicy

2-3 marchewki

1 czerwona papryka

2-3 gałązki selera naciowego

1 duża cebula

około 100 g suchonych pomidorów

2-3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego

łyżeczka słodkiej mielone papryki

łyżeczka suszonego oregano lub kilka gałązek świeżego (3-4)

łyżeczka suszonej bazylii

łyżeczka cukru

sól i pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni/garnku rozgrzej olej i przez 3 minut posmaż cebulę. Następnie dodaj warzywa i przyprawy (sól, pieprz i cukier na samum końcu gotowania) i smaż wszystko razem około 5 minut cały czas mieszając.

Kolejno dodaj sos pomidorowy i przepłukaną wodą soczewicę. Wymieszaj dokładnie i dolej jeszcze 400 ml wody. Gotuj wszystko razem najlpeiej pod przykryciem około 15 minut, czyli do czasu aż soczewica będzie miękka. Dopraw solą, pieprzem i cukirem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.