KUCHNIA

Wegańskie spaghetti po bolońsku

20150618_170353

Pomidory już smakują tak jak powinny, koniec więc z puszkowanymi! Czas na klasyczne spaghetti w wersji wege!

Składniki na 4 porcje:

100 g suchej czerwonej soczewicy

1 czerwona papryka

400 g pomidorów

1 marchewka

1 gałązka seler naciowego

1 cebula

przyprawy po łyżeczce: sól, oregano, bazylia, czosnek suszony, sos sojowy

opakowanie makaronu

20150618_162226

Przygotowanie:

seler, marchew, cebulę i paprykę wyczyścić, obrać, pokroić po czym zblendować z niewielką ilością wody.

20150618_163611

Powstały sos podsmażyć na 2 łyżkach oliwy około 5 minut, a w tym czasie obrać pomidory ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przygotowane pomidory dodać do sosu, doprawić, dorzucić soczewicę, dolać około pół litra wody i dusić pod przykryciem około 20 minut aż soczewica zmięknie.

20150618_170405

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *