Wegańskie spaghetti po bolońsku
Pomidory już smakują tak jak powinny, koniec więc z puszkowanymi! Czas na klasyczne spaghetti w wersji wege!
Składniki na 4 porcje:
100 g suchej czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
400 g pomidorów
1 marchewka
1 gałązka seler naciowego
1 cebula
przyprawy po łyżeczce: sól, oregano, bazylia, czosnek suszony, sos sojowy
opakowanie makaronu
Przygotowanie:
seler, marchew, cebulę i paprykę wyczyścić, obrać, pokroić po czym zblendować z niewielką ilością wody.
Powstały sos podsmażyć na 2 łyżkach oliwy około 5 minut, a w tym czasie obrać pomidory ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przygotowane pomidory dodać do sosu, doprawić, dorzucić soczewicę, dolać około pół litra wody i dusić pod przykryciem około 20 minut aż soczewica zmięknie.
Smacznego!