KUCHNIA

Wegańskie toffifee

Od jakiegoś czasu zażerałam się daktylami pakując uprzednio do środka orzeszki i pewnej nocy podczas takiej biesiady mnie olśniło,  że przecież jak dodam czekolady do jest dokładnie Toffifee.  Co prawda, odkąd usłyszałam dowcip o Babci, która częstuje orzeszkami, bo nie może ich pogryźć … to miałam uraz, a dokąd jestem wege to ich nie jadam, ale smak w sumie był niezły, no i dzieciaki je kochają (ach te reklamy). Przepis jest banalnie prosty, można go też zbajerować, bo zblendować daktyle, na to później wpadłam, ale w smaku rewelacja.

ps. A to ten dowcip jakby co:

Wchodzi babcia do autobusu i pyta kierowcę:

  • Synku chcesz orzeszka?
  • Poproszę.

Na drugi dzień to samo. Kierowca dostał orzeszka i mówi do babci:

  • To niech Pani zje razem ze mną.
  • Synku ja już nie mam zębów.

Na trzeci dzień to samo: Synku chcesz orzeszka?

Kierowca zaciekawiony pyta: Babciu a skąd takie dobre orzeszki?

  • Z Toffifee…. Smacznego 😉

Składniki na około 20 sztuk:

Pojemnik na kostki lodu

20 daktyli

20 orzechów laskowych

100 g tabliczka czekolady

Przygotowanie:

Przez 15 minut namocz w gorącej wodzie daktyle i orzechy. Daktyle możesz po odsączeniu zblendować, orzeszki obierz ze skórki, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wypełnij równomiernie pojemnik do lodu czekoladą, nałóż łyżeczką zblendowane daktyle i wciśnij orzeszka do środka lub każdego orzeszka włóż do daktyla i takie daktyla wciśnij w czekoladę. Całość schłodź w zamrażalniku przez godzinkę i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.