Bez kategorii

Wegańskie żołnierskie ciastka marchewkowe

https://www.youtube.com/watch?v=WIq697sOTyc

Znalazłam przepis na ciasteczka żołnierskie, który był dla mnie inspiracją. Jak doczytałam podczas II wojny światowej brytyjscy kucharze często przerabiali klasyczne potrawy, by móc je wykorzystać w trudnych wojennych warunkach. Cóż, jak dla mnie idealne do szkoły, przecież tam też chodzi o przetrwanie ;-). Tym razem pomagał mi Misiek, za „karę”, że zanudza mnie historiami z wojska.

20150910_162212[1]

Składniki:

150 g mąki (szklanka)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (a nie szklanka, jak nawijam na filmie;-)

szczypta soli

100 -150 g cukru

50 ml oleju roślinnego (3 łyżki)

200 g startej marchewki

2-3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

Olej utrzeć z cukrem, dodać zimą wodę, połączyć z resztą składników. Masę przekłada łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180C 15-20 minut. Ciacha są puszyste, ale się nie kruszą.

Smacznego!

20150910_162212[1]

 

4 komentarze

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *