Wegańskie żołnierskie ciastka marchewkowe
https://www.youtube.com/watch?v=WIq697sOTyc
Znalazłam przepis na ciasteczka żołnierskie, który był dla mnie inspiracją. Jak doczytałam podczas II wojny światowej brytyjscy kucharze często przerabiali klasyczne potrawy, by móc je wykorzystać w trudnych wojennych warunkach. Cóż, jak dla mnie idealne do szkoły, przecież tam też chodzi o przetrwanie ;-). Tym razem pomagał mi Misiek, za „karę”, że zanudza mnie historiami z wojska.
Składniki:
150 g mąki (szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (a nie szklanka, jak nawijam na filmie;-)
szczypta soli
100 -150 g cukru
50 ml oleju roślinnego (3 łyżki)
200 g startej marchewki
2-3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Olej utrzeć z cukrem, dodać zimą wodę, połączyć z resztą składników. Masę przekłada łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180C 15-20 minut. Ciacha są puszyste, ale się nie kruszą.
Smacznego!
4 komentarze
Martynga
Hahaha, z tą szkołą się zgadzam 😀 Lubię wszelkie ciasta marchewkowe, więc chyba się skuszę. Można zamiast cukru dać syrop klonowy? 🙂
becky
Jasne, że można zastąpić tylko pilnuj ilości mokrych składników, zmniejsz ilość wody albo nawet całkowicie zrezygnuj
Agnieszka
A jak zrobić by były kruche nie puszyste? Na zdjęciach wyglądają na kruche 🙂 Nie żebym marudziła ale może jest jakiś trick bez zmiany przepisu?
becky
Hmm, zamień w połowie mąkę na krupczatkę lub kukurydzianą, wtedy będą trochę bardziej kruche.