KUCHNIA

Wielkanoc. Kremowa zupa chrzanowo-kokosowa

DSC02279

Wiem, że połączenie smaku na pierwszy rzut oka dziwne, ale uwierzcie mi, pokochacie tą zupę nie tylko z okazji zbliżających się świąt i jeszcze za to że jest tania i robi się ja w 20 minut!

Składniki na 6-8 porcji:

puszka 400 ml mleka kokosowego

średniej wielkości seler

1 średnia pietruszka (korzeń)

łyżeczka mielonej kozieradki

łyżeczka białego pieprzy (może być czarny, o ile nie przeszkadzają Wam czarne kropki w białej zupie)

duży kawałek świeżego chrzanu (rzucili w Lidlu w promocji 😉

DSC02258

Przygotowanie:

Seler, pietruszkę i chrzan zetrzyj na tarce. W garnku (około 3 litrowym) rozgrzej masło, wrzuć starte warzywa, dodaj pieprz, kozieradkię i podduś je przez chwilkę, ale pilnuj aby nie zaczęły się przyrumieniać.

DSC02259

Dodaj około wody, tak aby była do poziomu warzyw, przykryj garnek pokrywką i duś przez 5 minut.

DSC02260

Dolej około pół litra wody (w sumie wody ma być mniej więcej 1 litr) oraz całe mleko kokosowe oraz sól.

DSC02262

Wymieszaj, doprowadź do wrzenia po czym zblenduj całość. Oczywiście możesz pominąć blendowanie bo zupa jest dobra sama w sobie, ale wtedy dodaj 0 300 ml mniej wody.

DSC02263

Smacznego!

DSC02276

DSC02278

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.