
Wielkanoc. Kremowa zupa chrzanowo-kokosowa
Wiem, że połączenie smaku na pierwszy rzut oka dziwne, ale uwierzcie mi, pokochacie tą zupę nie tylko z okazji zbliżających się świąt i jeszcze za to że jest tania i robi się ja w 20 minut!
Składniki na 6-8 porcji:
puszka 400 ml mleka kokosowego
średniej wielkości seler
1 średnia pietruszka (korzeń)
łyżeczka mielonej kozieradki
łyżeczka białego pieprzy (może być czarny, o ile nie przeszkadzają Wam czarne kropki w białej zupie)
duży kawałek świeżego chrzanu (rzucili w Lidlu w promocji 😉
Przygotowanie:
Seler, pietruszkę i chrzan zetrzyj na tarce. W garnku (około 3 litrowym) rozgrzej masło, wrzuć starte warzywa, dodaj pieprz, kozieradkię i podduś je przez chwilkę, ale pilnuj aby nie zaczęły się przyrumieniać.
Dodaj około wody, tak aby była do poziomu warzyw, przykryj garnek pokrywką i duś przez 5 minut.
Dolej około pół litra wody (w sumie wody ma być mniej więcej 1 litr) oraz całe mleko kokosowe oraz sól.
Wymieszaj, doprowadź do wrzenia po czym zblenduj całość. Oczywiście możesz pominąć blendowanie bo zupa jest dobra sama w sobie, ale wtedy dodaj 0 300 ml mniej wody.
Smacznego!


4 komentarze
justyna
intryguje mnie zwłaszcza ta kozieradka 😉
becky
Kozieradka nadaje zupom bulionowego smaku, polecam 🙂
Renata
a można lubczyku dać jak nie mamy kozierdki akurat??
becky
Pewnie, że można 🙂