Wielkanocna babka migdałowa
Propozycja na Wielkanocny stół, czyli migdałowa babka. Szybka i łatwa w wykonaniu, bo wystarczy wszystko wymieszać, lista składników też nie za długa, a efekt naprawdę niesamowity. Babka dzięki mielonym migdałom zachowuje długo świeżość, bo jest lekko wilgotna, a do tego ma lekko chrupiącą skórkę.
Składniki na formę 1,5 – litrową , czyli tyle ile pomieści tortownica o średnicy 26 cm:
250 g mąki pszennej
200 g mielonych migdałów
250 g cukru
150 g oleju roślinnego (u mnie kokosowy, roztopiłam)
2 duże banany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, szczyptę soli. W drugiej misce zblenduj bardzo dokładnie olej, cukier i banany.
Połącz zawartość obu misek. Ciasto jest dosyć gęste.
Przełóż masę do wysmarowanej olejem. Wyrównaj.
Piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C (środkowa półka, termoobieg, jeżeli Twój piekarnik posiada taką funkcję).
Po upieczeniu delikatnie wyjmij ciasto i wystudź, najlepiej na kratce.
Możesz udekorować czym Ci się wymarzy, u mnie to lukier przygotowany z cukru pudru i soku z limetki, oraz odprażnone na suche patelni płatki migdałowe.
Smacznego!