KUCHNIA

Wielkanocna babka migdałowa

Propozycja na Wielkanocny stół, czyli migdałowa babka. Szybka i łatwa w wykonaniu, bo wystarczy wszystko wymieszać, lista składników też nie za długa, a efekt naprawdę niesamowity. Babka dzięki mielonym migdałom zachowuje długo świeżość, bo jest lekko wilgotna, a do tego ma lekko chrupiącą skórkę.

Składniki na formę 1,5 – litrową , czyli tyle ile pomieści tortownica o średnicy 26 cm:

250 g mąki pszennej

200 g mielonych migdałów

250 g cukru

150 g oleju roślinnego (u mnie kokosowy, roztopiłam)

2 duże banany

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, szczyptę soli. W drugiej misce zblenduj bardzo dokładnie olej, cukier i banany.

Połącz zawartość obu misek. Ciasto jest dosyć gęste.

Przełóż masę do wysmarowanej olejem. Wyrównaj.

Piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C (środkowa półka, termoobieg, jeżeli Twój piekarnik posiada taką funkcję).

Po upieczeniu  delikatnie wyjmij ciasto i wystudź, najlepiej na kratce.

Możesz udekorować czym Ci się wymarzy, u mnie to lukier przygotowany z cukru pudru i soku z limetki, oraz odprażnone na suche patelni płatki migdałowe.

Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.