
Wiśniowe ciastka pieczone w słoikach
Moda na słoiki trwa w najlepsze więc postanowiłam też je wykorzystać. Dziecinnie proste ciacha do wykonania, które jeżeli zamkniemy zaraz po upieczeniu szczelnie nakrętką wytrzymają w lodówce do dwóch tygodni. Ja musiałabym upiec ich chyba ze 100 żeby starczyło na tak długi czas 😉
Składniki na 5-6 sztuk wykorzystując słoiki o pojemności 250- 300 ml:
100-150 g świeżych wydrylowanych i odsączonych z soku wiśni
150 ml oleju (użyłam ryżowego)
100 g cukru
2 banany
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady
łyżka soku z cytryny
Zblendować olej z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy się ubija pilnować, aby Wasz pomocnik nie wyżerał składników. Mój pomocnik stwierdził, że kontrolę jakości robi, bo w wiśniach pestki znalazła.
Do powstałej masy dodać banany i zmiksować. Potem powstałą miksturę połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Powstałe ciasto wymieszać z wiśniami i posiekaną czekoladą i wyłożyć do nasmarowanych delikatnie olejem słoików, wypełniając je do połowy jeżeli mają być zamykane i przechowywane dłużej lub do 2/3 jeżeli mają wychodzić estetycznie ze słoików.
Piec około 35 minut w temperaturze 175 C.
Smacznego!


3 komentarze
iga
O, tak! Tego mi było trzeba! Mam 5 kg bananów z promocji w Tesco i wiśnię w ogródku. Robię!
becky
Bardzo mi miło!
Aga
Ale fajny pomysł. A ja do tej pory w słoikach tylko przetwory robiłam 🙂