Włoska zupa z bakłażanów
Dopiero w tym roku zapałałam wielką miłością do bakłażanów i obiecałam sobie, że w przyszłym roku wyhoduję je sobie w ogrodzie, a co, karczochy mi wyrosły to bakłażany nie urosną 😉
Składniki na 4 porcje:
2 duże bakłażany
1 żółta papryka
1 zielona papryka
100 g koncentratu pomidoroweg
50 g rodzynek
kilka goździków
łyżeczka ostrej papryki lub 1 strączek świeżej
pół łyżeczki czarnego pieprzu
sól do smaku (płaska łyżeczka to max wg mnie)
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa składniki pokroić w kostkę
i wrzucić do garnka, w którym uprzednio podgrzane zostały 2-3 łyżki oliwy.
Smażyć około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać 1-1,5 litra wody, rodzynki, przyprawy
i gotować pod przykryciem około 15 minut (aż warzywa zmiękną) pod sam koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
Smacznego!