KUCHNIA

Włoska zupa z bakłażanów

20150923_151307[1]

Dopiero w tym roku zapałałam wielką miłością do bakłażanów i obiecałam sobie, że w przyszłym roku wyhoduję je sobie w ogrodzie, a co, karczochy mi wyrosły to bakłażany nie urosną 😉

Składniki na 4 porcje:

2 duże bakłażany

1 żółta  papryka

1 zielona papryka

100 g koncentratu pomidoroweg

50 g rodzynek

kilka goździków

łyżeczka ostrej papryki lub 1 strączek świeżej

pół łyżeczki czarnego pieprzu

sól do smaku (płaska łyżeczka to max wg mnie)

20150923_144631[1]

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa składniki pokroić w kostkę

20150923_145153[1]

i wrzucić do garnka, w którym uprzednio podgrzane zostały 2-3 łyżki oliwy.

20150923_145634[1]

Smażyć około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać 1-1,5  litra wody, rodzynki, przyprawy

20150923_145542[1]

i gotować pod przykryciem około 15 minut (aż warzywa zmiękną) pod  sam koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.

20150923_151702[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *