KUCHNIA

Wytrawna tarta z grillowaną dynią i rozmarynem

DSC05310 (1)(1)

Znacie mnie już prawie dwa lata i już chyba wiecie, że poza wszelkim curry najbardziej lubię wytrawne tarty  (prawidłowa nazwa to quiche). Jest to rodzaj obiadu jaki najlepiej zrobić dzień wcześniej (wieczorem), bo najlepiej smakuje na drugi dzień,  a mi dodatkowo w temperaturze pokojowej, czyli po prostu przechowuję na blacie kuchennym (oczywiście po warunkiem, że piekę wieczorem, i jem na obiad na drugi dzień, ale z lodówki też jest pyszne, zresztą gorące też).

Składniki na 4-6 porcji:

około 600 g obranej dyni

opakowanie ciasta francuskiego

200 ml niesłodzonego mleka sojowego

2 czubate łyżki mąki kukurydzianej

50 g solonych orzechów ziemnym

2 gałązki świeżego rozmarynu

50 g suszonych pomidorów

szczypta soli

DSC05247 (1)(1)

Przygotowanie:

DSC05251 (1)(1)

Wymieszaj dokładnie mleko z mąką, dodaj posiekane suszone pomidory i  rozmaryn. Odstaw na czas przygotowani dyni. Pokrój obraną dynię w plastry dowolnej wielkości ale grube na 5 mm. Usmaż je na patelni grillowej jeżeli masz, po 3-5 minut z każdej strony, ewentualnie możesz je podsmażyć na zwykłej patelni lub upiec. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, wylep ciastem. Na ciasto wylej masę z mleka i całej reszty, a na tym ułóż podsmażoną dynię. Posyp lekko podprażonymi orzeszkami i ewentualnie szczyptą soli.

DSC05252 (1)(1)

Piecz około 25-30 minut w temperaturze 190 -200 C.

DSC05271 (1)(1)

Smacznego!

DSC05307 (1)

DSC05306 (1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.