Wytrawna tarta z pieczonymi bulwami
Nastała jesień i nie wiem jak Wy, ale ja najchętniej zawinęłabym się w kocyk i czytała aż do wiosny. Dzisiejsza tarta jest właśnie takim milusim kocykiem, po której czuje się błogość i przyjemną senność bo takie dobre. A tak przy okazji, Gabi mnie zaskakuje, bo mając tyle lat (87) nie jadła tak wielu potraw, wielu warzyw po prostu nie zna, i fakt że u mnie praktycznie nic dwa razy się nie zdarza (kulinarnie) to ona ciągle zaskoczona i pyta co to jest (nie, nie ma problemów z pamięcią, petarda jeszcze jest), w tym daniu wykorzystałam warzywa, które rosną w moim ogrodzie i tak brukiew, rzepa i skorzonera, czy też wężymord (uwielbiam tą nazwę). Wniosek z tego taki, że dieta mięsożerców jest naprawdę uboga : pyry, surówka i mięso, ot cały obiad, i pewnie dlatego jakoś nie po drodze mi z trzyskładnikowymi obiadami 😉
Składniki na 4-6 porcji:
około 1 kg warzyw tj. pietruszka, seler, brukiew, rzepa, rzodkiew
opakowanie ciasta francuskiego
300 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe niesłodzone)
3 kopiaste łyżki mąki (najlepiej kukurydzianej)
4 łyżki oliwy
łyżeczka soli
łyżeczka czosnku suszonego
pół łyżeczki kuminu
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
1-2 cebule
około 50 g ulubionych orzechów
łyżeczka płatków drożdżowych (nieaktywnych)*opcjonalnie
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój na 2-3 cm kawałki, skrop oliwą, posyp solą, czosnkiem i upiecz je w temp. 180-190 C przez 35-40 minut (śmiało możesz zrobić to dzień wcześniej, albo przy okazji upiec więcej i schować do lodówki, z własnego doświadczenia wiem, że przetrzymają nawet 5 dni). Mleko połącz z mąką, kuminem i suszonymi drożdżami.
Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmaż na złoto na 2 łyżkach oliwy, dodaj posiekanie orzechy i rozmaryn, razem smaż jeszcze minutkę.
Formę do pieczenia wylep ciastem, na dnie ułóż upieczone warzywa.
Wylej na nie mleko połączone z mąką.
Na górze posyp podsmażoną cebulą z orzechami.
Całość piecz nie dłużej niż 30 minut w temp. 180-190 C.
Smacznego!