KUCHNIA

Wytrawne wegańskie babeczki z kaszą jaglaną

 

DSC03748

Pewnie nie raz już biadoliłam, jak bardzo nie lubię kaszy jaglanej, ale wiem że jest zdrowa i się do niej zmuszam. Uwierzcie mi, brak sympatii jest obustronny, tak jak nigdy (absolutnie nigdy!) nic nie przypalam, tak kaszę jaglaną regularnie. Jedynym sposobem jest abym zawsze miała ją już ugotowaną w lodówce, i wtedy chcąc nie chcąc coś z niej zrobię i zawsze wtedy dochodzę do wniosku, że jak ją dobrze ograć to nie jest taka zła. Ba! W tej formie jest przepyszna, tylko jedną babeczką dałam na próbę mamie, a resztę trzymam w lodówce juz 3 dni i codziennie delektuje się jedną. Są świetne jako przekąska, jak i na kolację. Śmiało można upiec jako jedną  dużą tartę z podanych składników i mieć fantastyczna kolację. Robi się błyskawicznie, pod warunkiem że macie ugotowana wcześniej kaszę, ale nawet jeżeli nie, to tylko czas gotowania, 5 minut przygotowania i około 30 minut cierpliwości.

Składniki na 8 babeczek:

opakowanie ciasta francuskiego (kupuję w Lidlu, jest wegańskie)

200 g pieczarek

300 g ugotowanej kaszy jaglanej (lub innej po za manną)

1 cebula

około 50 g orzechów laskowych (lub innych)

rozmaryn (najlepiej świeży)

sól, czosnek suszony, gałka muszkatołowa

DSC03733

Przygotowanie:

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i opakowania na około 30 minut przed pieczeniem. Cebulę drobno poszatkuj i podsmaż przez 3 minuty, dodaj ugotowana kaszę, posiekane drobno orzechy, rozmaryn i przyprawy. Smaż wszystko razem przez około minutę.

DSC03734

Z ciasta wytnij krążki, tak aby pasowały wielkością do otworów w blaszce lub wyłóż ciastem papilotki do mufiinek. Mały trik: aby nie smarować formy dodatkowym tłuszczem i ułatwić sobie wyjmowanie babeczek z formy wyłóż otwory paskami papieru do pieczenia.

DSC03735

Wypełnij foremki wylepione ciastem farszem (wejdą minimum dwie łyżki) a z reszty ciasta ułóż na wierzchu ozdobne paski, przyklep je łyżką, aby nie odchodziły podczas pieczenia.

DSC03736

Piecz w temp. 190 C z termoobiegiem (bez termoobiegu w 200 C) przez około 25 minut.

DSC03740

DSC03742

Jak widzisz, babeczki wychodzą z formy bez problemu.

DSC03743

Smacznego!

DSC03747

 

2 komentarze

  • Marta

    Wyglądają pięknie, aczkolwiek mam nietolerancje na pszenice, jajka i mleko, więc to zapewne pyszne ciasto francuskie odpada. Czy masz jakieś pomysł na inne wegańskie ciasto do tych babeczek?

    • becky

      Najprostszym rozwiązaniem będzie potraktowanie swojego ulubionego chleba/pieczywa takiego, które tolerujesz (pokrojonego) wałkiem do ciasta, odkroić skórkę i tym wylepić formę- sprawdzony patent.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *