KUCHNIA

Wytrawny keks z suszonymi pomidorami i oliwkami

DSC02266

Dziś przygotowałam wytrawny keks lub chlebek jak kto woli, jest wilgotny, miękki a dorzucić do niego możesz swoje ulubione dodatki: oliwki, kapary, orzechy, pomidory suszone itd.  Długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do wykonania.

Składniki (na standardowej wielkości keksówkę)

500 g mąki pszennej (u mnie była to mieszanka 300 g białej, 200 g pełnoziarnistej  i 100 g pszennej z amarantusem)

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

cały słoik pomidorów suszonych wraz z zalewą

50 g zielonych oliwek

łyżka kaparów

300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego /możesz zastąpić mlekiem sojowym 250 ml + 2 łyżki mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy

kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka pieprzu

pół łyżeczki soli

DSC02241

Przygotowanie:

siemię lniane zalej 100 ml ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę aż się zrobi glut.

DSC02242

Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj, najlepiej dużą łyżką. Jeżeli wg Ciebie ciasto będzie za twarde możesz dodać trochę wody.

DSC02243

Dodaj pokrojone oliwki, pomidory, kapary czy co tam znalazłeś/łaś w kuchni. Nie mieszaj za długo, bo im dłużej będzie mieszane tym więcej glutenu się wydzieli, a to w tym cieście nie jest wskazane bo będzie twarde. Konsystencją ma przypominać ciasto na muffinki.

DSC02244

Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być termoobieg przez 45-55 minut.

DSC02245

Chlebek zachowuje świeżość nawet do 5 dni, pod warunkiem, że będzie zawinięty chociażby w papier w którym się piekł.

DSC02252

Smacznego!

DSC02265

Chlebek smakuje wyśmienicie sam,

DSC02269

potraktowany kremem pomidorowym

DSC02279

sprawdza się idealnie jako zagrycha do kremowych  zup.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.