KUCHNIA

Wytrawny keks z suszonymi pomidorami i oliwkami

DSC02266

Dziś przygotowałam wytrawny keks lub chlebek jak kto woli, jest wilgotny, miękki a dorzucić do niego możesz swoje ulubione dodatki: oliwki, kapary, orzechy, pomidory suszone itd.  Długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do wykonania.

Składniki (na standardowej wielkości keksówkę)

500 g mąki pszennej (u mnie była to mieszanka 300 g białej, 200 g pełnoziarnistej  i 100 g pszennej z amarantusem)

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

cały słoik pomidorów suszonych wraz z zalewą

50 g zielonych oliwek

łyżka kaparów

300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego /możesz zastąpić mlekiem sojowym 250 ml + 2 łyżki mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy

kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka pieprzu

pół łyżeczki soli

DSC02241

Przygotowanie:

siemię lniane zalej 100 ml ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę aż się zrobi glut.

DSC02242

Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj, najlepiej dużą łyżką. Jeżeli wg Ciebie ciasto będzie za twarde możesz dodać trochę wody.

DSC02243

Dodaj pokrojone oliwki, pomidory, kapary czy co tam znalazłeś/łaś w kuchni. Nie mieszaj za długo, bo im dłużej będzie mieszane tym więcej glutenu się wydzieli, a to w tym cieście nie jest wskazane bo będzie twarde. Konsystencją ma przypominać ciasto na muffinki.

DSC02244

Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być termoobieg przez 45-55 minut.

DSC02245

Chlebek zachowuje świeżość nawet do 5 dni, pod warunkiem, że będzie zawinięty chociażby w papier w którym się piekł.

DSC02252

Smacznego!

DSC02265

Chlebek smakuje wyśmienicie sam,

DSC02269

potraktowany kremem pomidorowym

DSC02279

sprawdza się idealnie jako zagrycha do kremowych  zup.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *