
Wytrawny keks z suszonymi pomidorami i oliwkami
Dziś przygotowałam wytrawny keks lub chlebek jak kto woli, jest wilgotny, miękki a dorzucić do niego możesz swoje ulubione dodatki: oliwki, kapary, orzechy, pomidory suszone itd. Długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do wykonania.
Składniki (na standardowej wielkości keksówkę)
500 g mąki pszennej (u mnie była to mieszanka 300 g białej, 200 g pełnoziarnistej i 100 g pszennej z amarantusem)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
cały słoik pomidorów suszonych wraz z zalewą
50 g zielonych oliwek
łyżka kaparów
300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego /możesz zastąpić mlekiem sojowym 250 ml + 2 łyżki mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka pieprzu
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
siemię lniane zalej 100 ml ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę aż się zrobi glut.
Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj, najlepiej dużą łyżką. Jeżeli wg Ciebie ciasto będzie za twarde możesz dodać trochę wody.
Dodaj pokrojone oliwki, pomidory, kapary czy co tam znalazłeś/łaś w kuchni. Nie mieszaj za długo, bo im dłużej będzie mieszane tym więcej glutenu się wydzieli, a to w tym cieście nie jest wskazane bo będzie twarde. Konsystencją ma przypominać ciasto na muffinki.
Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być termoobieg przez 45-55 minut.
Chlebek zachowuje świeżość nawet do 5 dni, pod warunkiem, że będzie zawinięty chociażby w papier w którym się piekł.
Smacznego!
Chlebek smakuje wyśmienicie sam,
potraktowany kremem pomidorowym
sprawdza się idealnie jako zagrycha do kremowych zup.

