KUCHNIA

Wytrawny wegański „Twix”

20150811_154529[1]Poniższy przepis jest wariacją na temat wegańskiego „twixa” którego zrobiłam kilka dni wcześniej. Jest bardziej wytrawny bo na słonym cieście krakersowym, przełożony dodatkowo domowej produkcji dżemem z aronii i polany gorzką czekoladą 80%- to trzeba spróbować!

20150811_154506[1]

Składniki na ciasto krakersowe:

szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

płaska łyżeczka soli

50 ml zimniej wodu

2 łyżki oleju

Z powyższych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinkę (ja zawsze „idę” na skróty i wkładam do zamrażalnika na 30 minut). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i przełożyć do blaszki na papier do pieczenia,  ponakłuwać widelcem

20150810_201308[1]i piec około 10 minut w temp. 220 C.

Po upieczeniu na „krakersa” wylać masę „krówkową”

Dokładny przepis znajdziecie też tu

Masa „krówkowa”

1 l sojowego mleka

pół szklanki cukru

2 łyżki oleju/masła roślinnego

Gotować na małym ogniu (w dużej patelni mieszając od czasu do czasu) około 1 godziny).

Gdy masa krówkowa stwardnieje rozsmarować warstwę dżemu, jak wspomniałam ja użyłam własnej roboty a aronii, sprawdzi się też dżem z czarnej porzeczki czy też żurawiny. A na to 2 tabliczki roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady (min 70%). P 30 minutach w lodówce można jeść!

20150811_154329[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.