Wytrawny wegański „Twix”
Poniższy przepis jest wariacją na temat wegańskiego „twixa” którego zrobiłam kilka dni wcześniej. Jest bardziej wytrawny bo na słonym cieście krakersowym, przełożony dodatkowo domowej produkcji dżemem z aronii i polany gorzką czekoladą 80%- to trzeba spróbować!
Składniki na ciasto krakersowe:
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
50 ml zimniej wodu
2 łyżki oleju
Z powyższych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinkę (ja zawsze „idę” na skróty i wkładam do zamrażalnika na 30 minut). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i przełożyć do blaszki na papier do pieczenia, ponakłuwać widelcem
i piec około 10 minut w temp. 220 C.
Po upieczeniu na „krakersa” wylać masę „krówkową”
Dokładny przepis znajdziecie też tu
Masa „krówkowa”
1 l sojowego mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki oleju/masła roślinnego
Gotować na małym ogniu (w dużej patelni mieszając od czasu do czasu) około 1 godziny).
Gdy masa krówkowa stwardnieje rozsmarować warstwę dżemu, jak wspomniałam ja użyłam własnej roboty a aronii, sprawdzi się też dżem z czarnej porzeczki czy też żurawiny. A na to 2 tabliczki roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady (min 70%). P 30 minutach w lodówce można jeść!
Smacznego!