Zakręcona lasagne
Ostatnimi czasy namiętnie kupuję bakłażany, nie wiem o co chodzi, ale każda wizyta w sklepie kończy się zakupem co najmniej jednego, może chodzi o to , że one się tak błyszczą, a mnie srokę to przyciąga. W ten oto sposób miałam 2 w lodówce i nie zawahałam się ich użyć jako płaty do zawijania jak lasagne.
Składniki na 4 porcje:
8 gotowych plastry makaronu lasagne (miałam takie miękkie), a jeżeli takich nie macie to „suche” podgotować tak z 3 minutki
2 bakłażany
kilka marchewek
kilka gałązek selera naciowego
szparagi
generalnie każde długie warzywa
liście jarmużu i/lub buraków
sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
pół lita mleka roślinnego
gałka muszkatołowa
sok z połowy cytryny
Warzywa obrać i ugotować w parowarze lub tradycyjnie. Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry i podsmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej). Formę do zapiekania delikatnie posmarować olejem. Na przemian zawijać warzywa w platry makaronu i bakłażana:
Na koniec zalewamy wszystko beszamelem i pieczemy około 45 minut w temp. 180 C.
Ps. najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!