Bez kategorii

Zakręcona lasagne

20150628_143356Ostatnimi czasy namiętnie kupuję bakłażany, nie wiem o co chodzi, ale każda wizyta w sklepie kończy się zakupem co najmniej jednego, może chodzi o to , że one się tak błyszczą, a mnie srokę to przyciąga. W ten oto sposób miałam 2 w lodówce i nie zawahałam się ich użyć jako płaty do zawijania jak lasagne.

Składniki na 4 porcje:

8 gotowych plastry makaronu lasagne (miałam takie miękkie), a jeżeli takich nie macie to „suche” podgotować tak z 3 minutki

2 bakłażany

kilka marchewek

kilka gałązek selera naciowego

szparagi

generalnie każde długie warzywa

liście jarmużu i/lub buraków

sos beszamelowy:

2 łyżki mąki

pół lita mleka roślinnego

gałka muszkatołowa

sok z połowy cytryny

20150627_145442Przygotowanie:

Warzywa obrać i ugotować w parowarze lub tradycyjnie. Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry i podsmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej). Formę do zapiekania delikatnie posmarować olejem. Na przemian zawijać warzywa w platry makaronu i bakłażana:

20150627_154328

20150627_154435

20150627_154723Na koniec zalewamy wszystko beszamelem i pieczemy około 45 minut w temp. 180 C.

20150628_142918

Ps. najlepiej smakuje na drugi dzień.

20150628_143349

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *