KUCHNIA

Zakręcone ciasto z kremem, dżemem i marcepanem

 

 

DSC02500

Zostały mi spore zapasy dżemu zwłaszcza z aronii. Odkryłam też w spiżarni zapas marcepanu, a że ostatnio jakoś nie po drodze mi było z pieczeniem ciast, i do tego jedna czytelniczka weszła mi na ambicję, to postanowiłam się zrehabilitować. Ciasto jest delikatne, wilgotne i aromatyczne, rozpływa się w ustach. Do dzieła!

Składniki na dużą prostokątną blachę lub dużą tortownicę:

ciasto:

800 g mąki (u mnie standardowo mieszanka, 400 g gryczanej, 100 g żytniej i 300 g pszennej białej)

puszka 400 ml mleka kokosowego (do ciasta weź tylko gęstą, białą część, „wody” nie wylewaj bo świetnie nadaję się no do risotto)

100 g cukru

300 ml oleju roślinnego

1 rozgnieciony banan

30 g proszku do pieczenia (całe opakowanie)

farsz:

1 słoik dowolnego dżemu około 200 g (na zdjęciu dwa, i z tylu zrobiłam ale zostało mi masy)

350 ml mleka roślinnego

1 opakowanie budyniu

50 g cukru *jeżeli budyń z cukrem, to pominąć

200 g masy marcepanowej *jak nie masz to nic się nie stanie złego 😉

50 ml soku owocowego (użyłam domowej roboty z aronii, możesz również to pominąć i dać 0 50 ml więcej mleka)

DSC02479

Przygotowanie:

Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wrzuć wszystkie składniki do dużej miski.

DSC02480

Początkowo wymieszaj ciasto za pomocą dużej łyżki,

DSC02481

a pod koniec zagnieć ciasto, przykryj i umieść w lodówce na czas przygotowywania kremu.

DSC02489

Budyń wymieszaj z sokiem owocowym/mlekiem. Ugotuj budyń (nie zapomnij o cukrze).

DSC02490

Wymieszaj gotowy budyń z dżemem i lekko przestudź, tak aby się nie poparzyć.

DSC02491

Wyjmij ciasto z lodówki, dla ułatwienia pracy podziel na 4 części, każdą rozwałkuj, posmaruj kremem, ułóż marcepan, który możesz uformować w cienkie plasterki lub po prostu w pasek o długości rulonu. Zawiń w rulon.

DSC02493

To nie jest przyjemne ciasto do zawijania tak jak drożdżowe, ale spokojnie sobie poradzisz za pomocą dużego noża.

DSC02494

Rulon z ciasta pokrój na plasterki, w zależności od tego ja wysokie chcesz mieć ciasto, ale nie szersze niż 5 cm. Układaj w w niewielkich odstępach w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

DSC02495

Piecz w temp. 190-200 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg).

DSC02496

Smacznego!

DSC02498

DSC02499

DSC02503

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.