Zakręcone ciasto z kremem, dżemem i marcepanem
Zostały mi spore zapasy dżemu zwłaszcza z aronii. Odkryłam też w spiżarni zapas marcepanu, a że ostatnio jakoś nie po drodze mi było z pieczeniem ciast, i do tego jedna czytelniczka weszła mi na ambicję, to postanowiłam się zrehabilitować. Ciasto jest delikatne, wilgotne i aromatyczne, rozpływa się w ustach. Do dzieła!
Składniki na dużą prostokątną blachę lub dużą tortownicę:
ciasto:
800 g mąki (u mnie standardowo mieszanka, 400 g gryczanej, 100 g żytniej i 300 g pszennej białej)
puszka 400 ml mleka kokosowego (do ciasta weź tylko gęstą, białą część, „wody” nie wylewaj bo świetnie nadaję się no do risotto)
100 g cukru
300 ml oleju roślinnego
1 rozgnieciony banan
30 g proszku do pieczenia (całe opakowanie)
farsz:
1 słoik dowolnego dżemu około 200 g (na zdjęciu dwa, i z tylu zrobiłam ale zostało mi masy)
350 ml mleka roślinnego
1 opakowanie budyniu
50 g cukru *jeżeli budyń z cukrem, to pominąć
200 g masy marcepanowej *jak nie masz to nic się nie stanie złego 😉
50 ml soku owocowego (użyłam domowej roboty z aronii, możesz również to pominąć i dać 0 50 ml więcej mleka)
Przygotowanie:
Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wrzuć wszystkie składniki do dużej miski.
Początkowo wymieszaj ciasto za pomocą dużej łyżki,
a pod koniec zagnieć ciasto, przykryj i umieść w lodówce na czas przygotowywania kremu.
Budyń wymieszaj z sokiem owocowym/mlekiem. Ugotuj budyń (nie zapomnij o cukrze).
Wymieszaj gotowy budyń z dżemem i lekko przestudź, tak aby się nie poparzyć.
Wyjmij ciasto z lodówki, dla ułatwienia pracy podziel na 4 części, każdą rozwałkuj, posmaruj kremem, ułóż marcepan, który możesz uformować w cienkie plasterki lub po prostu w pasek o długości rulonu. Zawiń w rulon.
To nie jest przyjemne ciasto do zawijania tak jak drożdżowe, ale spokojnie sobie poradzisz za pomocą dużego noża.
Rulon z ciasta pokrój na plasterki, w zależności od tego ja wysokie chcesz mieć ciasto, ale nie szersze niż 5 cm. Układaj w w niewielkich odstępach w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temp. 190-200 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg).
Smacznego!