
Zapiekana faszerowana kapusta włoska
Faszerowana kapusta jest świetną alternatywą dla klasycznych gołąbków, cała kapucha wygląda jak super danie, idealne na „niedzielny obiad”, więc jeżeli macie dość pasztetów i klopsów, to zachęcam to zrobienia tej potrawy, bo oprócz podsmażonej cebulki nic absoulutnie do niej więcej nie potrzeba, jest w pełni wartościowym posiłkiem.
Składniki na 4-6 porcji
1 kapusta włoska (moja miała 1,7 kg)
300 g pieczarek
100 g czerwonej soczewicy
1 cebula
łyżeczka soli
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka pieprzu
Cebulę i pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku który zmieści całą kapustę zagotuj wodę.
W średniej wielkości garnku pogrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę, po czym partiami dodawaj pieczarki.
Do gotującej się wody wrzuć całą kapustę (nie odrywaj brzydkich liści- przydadzą się) i gotują ją max 15 minut.
Dopraw cebulę i pieczarki i duś około 5 minut.
Dorzuć soczewicę i dokładnie wymieszaj.
Dolej 450-500 ml wody i gotuj farsz pod przykryciem, aż soczewice będzie miękka (około 10-15 minut)
Ugotowaną i przestudzoną kapustę wydrąż, tak aby zostawić 3 cm brzeg. Zbędne liście zewnętrzne odłóż na bok.
Połowę tego, co wydłubałaś/łeś z kapusty posiekaj bardzo drobno i wymieszaj razem z całym farszem (resztę możesz wykorzystać dodając np. do pasztetu, klopsików itp.)
Wypełnij kapustę farszem.
Nafaszerowaną kapustę umieść w naczyniu żaroodpornym, którego dno wcześniej posmaruj łyżką oleju roślinnego. Całą kapustę okryj pozostałymi liśćmi.
Piecz 50-60 minut w temp. 180 C.
Kapusta sama w sobie jest fantastycznym daniem, ale taką kropką nad „i” jest podanie jej z podsmażoną cebulą,z dodatkiem suszonych pomidorów i łyżeczką zmielonego świeżo kminku.
Smacznego!
Ps. Jedliśmy ją dwa dni na obiad, trzymałam ją w temp. pokojowej a przed podaniem podgrzałam tylko chwilę, dosłownie 5 minut w piekarniku.
