KUCHNIA

Zapiekana faszerowana kapusta włoska

DSC01408

Faszerowana kapusta jest świetną alternatywą dla klasycznych gołąbków, cała kapucha wygląda jak super danie, idealne na „niedzielny obiad”, więc jeżeli macie dość pasztetów i klopsów, to zachęcam to zrobienia tej potrawy, bo oprócz podsmażonej cebulki nic absoulutnie do niej więcej nie potrzeba, jest w pełni wartościowym posiłkiem.

Składniki na 4-6 porcji

1 kapusta włoska (moja miała 1,7 kg)

300 g pieczarek

100 g czerwonej soczewicy

1 cebula

łyżeczka soli

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

łyżeczka pieprzu

DSC01378

Cebulę i pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku który zmieści całą kapustę zagotuj wodę.

DSC01382

W średniej wielkości garnku pogrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę, po czym partiami dodawaj pieczarki.

DSC01386

Do gotującej się wody wrzuć całą kapustę (nie odrywaj brzydkich liści- przydadzą się) i gotują ją max 15 minut.

DSC01392

Dopraw cebulę i pieczarki i duś około 5 minut.

DSC01389

Dorzuć soczewicę i dokładnie wymieszaj.

DSC01390

Dolej 450-500 ml wody i gotuj farsz pod przykryciem, aż soczewice będzie miękka (około 10-15 minut)

DSC01391

Ugotowaną i przestudzoną kapustę wydrąż, tak aby zostawić 3 cm brzeg. Zbędne liście zewnętrzne odłóż na bok.

DSC01393

Połowę tego, co wydłubałaś/łeś z kapusty posiekaj bardzo drobno i wymieszaj razem z całym farszem (resztę możesz wykorzystać dodając np. do pasztetu, klopsików itp.)

DSC01394

Wypełnij kapustę farszem.

DSC01395

Nafaszerowaną kapustę umieść w naczyniu żaroodpornym, którego dno wcześniej posmaruj łyżką oleju roślinnego. Całą kapustę okryj pozostałymi liśćmi.

DSC01396

Piecz 50-60 minut w temp. 180 C.

DSC01406

Kapusta sama w sobie jest fantastycznym daniem, ale taką kropką nad  „i” jest podanie jej z podsmażoną cebulą,z dodatkiem suszonych pomidorów i łyżeczką zmielonego świeżo kminku.

DSC01410

Smacznego!

DSC01407

Ps. Jedliśmy ją dwa dni na obiad, trzymałam ją w temp. pokojowej a przed podaniem podgrzałam tylko chwilę, dosłownie 5 minut w piekarniku.

DSC01409

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *