Zapiekane patisony faszerowane kaszą
W najbliższym czasie będę się intensywnie chwalić tym co urosło w moim ogródku. Przedstawiam patisony:
Składniki na 5 szt. patisonów około 300 g każdy:
150 g suchej kaszy gryczanej (miałam niepaloną, każda inna kasza a nawet ryż też da radę)
papryka czerwona
kilka połówek suszonych pomidorów
5 patisonów
50 g wegańskiego parmezanu (lub innego wege sera)
sól, czosnek szuszony
*podaję składniki na same patisony, bo sama użyłam 200 g kaszy i został mi farsz, a że mam też cukinie to wykorzystałam.
Kaszę ugotować. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyże oleju (z pomidorów suszonych jest idealny), dodać pokrojone pomidory i dodasz do kaszy, gdy ta już będzie miękka, doprawić , dodać starty ser i dokładnie wymieszać.
Patisony umyć, odciąć górę oraz delikatnie ściąć spody tak aby się nie przewracały.
Wydrążyć środek patisonów, ja do tego użyłam specjalnej łyżeczki do robienia kulek z owoców (miąższ wykorzystałam do zrobienia bigosu z cukinii i patisonów). Tak przygotowane wypełnić farszem, ułożyć w formie do zapiekania delikatnie posmarowanej olejem i zapiekać około 35-40 minut w temp. 180 C.