KUCHNIA

Zapiekane pomidory i cukinia w cieście filo

Uwielbiam ciasto francuskie, a w mojej wiosce dotychczas nie mogłam nigdzie kupić ciasta filio, o którym się tyle naczytałam.  Co prawda bywam szalona i jeden, jedyny raz sama robiłam ciasto francuskie i to w wersji wege (nawet si listkowało) ale do zrobienia filo to to już chyba zbyt normalna jestem (leniwa), w każdym bądź razie przecierałam oczy ze zdumienia bo udało mi się filo kupić w Biedronce, i to jakieś 2-3 tygodnie temu. O razu kupiłam 3 (bo ma dosyć długi termin ważności) i tak sobie grzeczni czeka na moją wenę, czyli bardzo lekka, wytrawna tarta,   trzy składniki , 30 minut i obiad gotowy. Ps. Jeżeli nie uda Wa się kupić ciasta filo, to spokojnie możecie je zastąpić francuski, te kupne, dostępne w bierdrze czy lidlu są wegańskie.

Składniki na 4 porcje:

4 arkusze ciasta filo (w tym z biedronki było ich 7) lub opakowanie ciasta francuskiego

2 średniej wielkości cukinie

4-5 pomidorów

łyżeczka bazylii/przyprawy prowansalskiej jeżeli lubicie

3-4 łyżki dobrej oliwy

pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Formę, w której będziesz zapiekać lekko wysmaruj olejem, Wyłóż ciasto, tak aby brzegi wystawały, poukładaj na przemian plastry cukinii i pomidorów, wymieszaj oliwię z przyprawami , skrop tą mieszanką warzywa. Wystające brzegi ciasta zawiń niedbale do środka.

Uwaga! Piecz bez termoobiegu przez 30 minut w temp. 170-180 C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.