Zapiekane ziemniaki
Dziś obiad inspirowany kuchnią francuską, bajecznie prosty i szybki, nie wymagający wielu składników. Żeby nie było wątpliwości podałam z brukselką i białą kiełbasą wegańską, która uchowała się po wczorajszym grillu.
ps. świetnie komponuje się z Cydrem 😉
Składniki na 4 porcje
około 1 kg ziemniaków (zmieszałam bataty ze zwykłymi)
150 g nasion słonecznika
3 ząbki czosnku
150 g sera wegańskiego
50 g masła roślinnego
przyprawy: pół łyżeczki soli, płaska łyżeczka pieprzu, łyżeczka gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
słonecznik zalać wrzątkiem 1 cm ponad poziom ziaren. Ziemniaki obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i zalać zimną wodą.
Słonecznik zblendować, powstanie o taka szara breja
wycisnąć przez gazę i mamy śmietanę ( w sumie potrzeba około 200 ml „śmietany”, w razie czego można dodać mleka roślinnego, albo od razu użyć mleka zamiast się babrać ze słonecznikiem- reszki ze słonecznika zostawić, zrobi się z tego jakieś ciacha)
Śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać 1/3 startego sera i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki odsączyć dokładnie z wody, osuszyć na ręczniku papierowym i wymieszać rękoma w dużej misce razem z sosem. Formę do zabiekania wysmarować 1/3 masła, wyłożyć ziemniaki przyciskając je, położyć na wierz resztę masła w małych kawałeczkach. Piec w sumie około 1 godziny w temp. 190-200 C, pół godziny pieczenia posypać serem.
Podawać zaraz po upieczeniu.
Smacznego!