Bez kategorii

Zapiekane ziemniaki

 

20150607_151252

Dziś obiad inspirowany kuchnią francuską, bajecznie prosty i szybki, nie wymagający wielu składników. Żeby nie było wątpliwości podałam z brukselką i białą kiełbasą wegańską, która uchowała się po wczorajszym grillu.
ps. świetnie komponuje się z Cydrem 😉

Składniki na 4 porcje

około 1 kg ziemniaków (zmieszałam bataty ze zwykłymi)

150 g nasion słonecznika

3 ząbki czosnku

150 g sera wegańskiego

50 g masła roślinnego

przyprawy: pół łyżeczki soli, płaska łyżeczka pieprzu, łyżeczka gałki muszkatołowej

20150607_133714

Przygotowanie:

słonecznik zalać wrzątkiem 1 cm ponad poziom ziaren. Ziemniaki obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i zalać zimną wodą.

20150607_134800

Słonecznik zblendować, powstanie o taka szara breja

20150607_135329

wycisnąć przez gazę i mamy śmietanę ( w sumie potrzeba około 200 ml „śmietany”, w razie czego można dodać mleka roślinnego, albo od razu użyć mleka zamiast się babrać ze słonecznikiem- reszki ze słonecznika zostawić, zrobi się z tego jakieś ciacha)

20150607_135503

Śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać 1/3 startego sera i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki odsączyć dokładnie z wody, osuszyć na ręczniku papierowym i wymieszać rękoma w dużej misce razem z sosem. Formę do zabiekania wysmarować 1/3 masła, wyłożyć ziemniaki przyciskając je, położyć na wierz resztę masła w małych kawałeczkach. Piec w sumie około 1 godziny w temp. 190-200 C, pół godziny pieczenia posypać serem.

20150607_140830

Podawać zaraz po upieczeniu.

20150607_150849

20150607_151055

Smacznego!

20150607_151241

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *