Zapiekanka w cieście francuskim z młodymi ziemniakami
Nasze obiady są w połowie przygotowanie z „resztek” a to ugotuję za dużo ryżu, a to zostanie trochę pieczonych warzyw, a tym razem Misiek poproszony o ugotowanie ziemniaków uszykował ich jak dla wojska i mieliśmy trzy obiady ziemniaczane z rzędu. Tą zapiekankę/quiche (kisz) można zrobić z dowolnymi dodatkami, bo najważniejsza jest tu masa, która do złudzenia przypomina masę jajeczną. Misiek nawet nie zapytał z czego tym razem jest obiad 😉 ps. Idealne danie na kolację jak i do zabrania ze sobą do pracy/piknik.
Składniki na 4-6 porcji (danie jest sycące):
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
300 g mąki z ciecierzycy
około 1 kg ugotowanych ziemniaków (młode ziemniaki zawsze gotuję w mundurkach)
1 czerwona papryka
płaska łyżeczka soli (używam himalajskiej, jest mniej słona)
łyżeczka czosnku suszonego lub 1-2 ząbki świeżego
czubata łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw, u mnie tym razem curry madras: kurkuma, papryka, kolendra, kumin, gorczyca, kozieradka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Wymieszaj na gładka emulsję mąkę ciecierzycową z przyprawami i 500 ml wody. Ziemniaki pokrój w plasterki i podsmaż na patelni.
Formę do pieczenia wylep ciastem (zawsze wykorzystuję papier w jaki jest zawinięte ciasto, który idealnie nadaje się do pieczenia). Przelej do niej masę ciecierzycową, na wierzchu ułóż ziemniaki i pokrojoną paprykę. Całość piecz ww temp 180 C przez około 30 minut.
Po upieczeniu posyp ulubionym świeżym zielskiem (u mnie kolendra, a jakże) i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!