KUCHNIA

Zapiekanka w cieście francuskim z młodymi ziemniakami

Nasze obiady są w połowie przygotowanie z „resztek” a to ugotuję za dużo ryżu,  a to zostanie trochę pieczonych warzyw, a tym razem Misiek poproszony o ugotowanie ziemniaków uszykował ich jak dla wojska i mieliśmy trzy obiady ziemniaczane z rzędu. Tą zapiekankę/quiche (kisz) można zrobić z dowolnymi dodatkami, bo najważniejsza jest tu masa, która do złudzenia przypomina masę jajeczną. Misiek nawet nie zapytał z czego tym razem jest obiad 😉 ps. Idealne danie na kolację jak i do zabrania ze sobą do pracy/piknik.

Składniki na 4-6 porcji (danie jest sycące):

opakowanie gotowego ciasta francuskiego

300 g mąki z ciecierzycy

około 1 kg ugotowanych ziemniaków (młode ziemniaki zawsze gotuję w mundurkach)

1 czerwona papryka

płaska łyżeczka soli (używam himalajskiej, jest mniej słona)

łyżeczka czosnku suszonego lub 1-2 ząbki świeżego

czubata łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw, u mnie tym razem curry madras: kurkuma, papryka, kolendra, kumin, gorczyca, kozieradka

Przygotowanie:

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Wymieszaj na gładka emulsję mąkę ciecierzycową z przyprawami i 500 ml wody. Ziemniaki pokrój w plasterki i podsmaż na patelni.

Formę do pieczenia wylep ciastem (zawsze wykorzystuję papier w jaki jest zawinięte ciasto, który idealnie nadaje się do pieczenia). Przelej do niej masę ciecierzycową, na wierzchu ułóż ziemniaki i pokrojoną paprykę. Całość piecz ww temp 180 C przez około 30 minut.

Po upieczeniu posyp ulubionym świeżym zielskiem (u mnie kolendra, a jakże) i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *