KUCHNIA

Zapiekanka makaronowa z brokułem

 

Opuszczam moje Miśki w ten weekend, więc przygotowałam im  na tyle obiad, że wystarczy wstawić do piekarnika na 30 minut i gotowe, nawet Misiek to ogarnie. Danie jest sycące, więc mam pewność, że nie umrą z głodu, więc jak wrócę w niedzielę wieczorem do domu,  to  od razu nie będą błagać o jedzenie 😉  Zrobienie tej zapiekanki to 3 proste czynności, potem wymieszanie wszystkiego w jednym garze i pieczenie 30 minut. Podane proporcje są na dwie formy o średnicy około 24 cm. Jedną podałam wczoraj na obiad, drugą wstawiłam do lodówki, może czekać na swoją kolej ze trzy dni spokojnie.

Składniki na 8 porcji:

opakowanie 500 g grubszego makaronu (kokardki, świderki)

2 brokuły

litr mleka (u mnie sojowe)

3 łyżki mąki pszennej

płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej

sól i pieprz

*jeżeli sos będzie się wydawał za słodki można dodać łyżkę musztardy lub soku cytrynowego

dwie łyżki suszonego koperku/pietruszki lub pęczek świeżego

200 g żółtego sera, u mnie wegański wiadomo *jeżeli akurat nie masz sera to też będzie ok, najwyżej zapiekanka będzie mniej zwarta

2-3  kromki czerstwego pieczywa/jeżeli masz świeży to podsusz go w piekarniku przez 5 minut w 200 C, najlepiej na funkcji Grill

100 g nasion słonecznika podprażonego na suche patelni

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale nie rozgotuj, ma być al dente. Ugotuj brokuły. Zgodnie z duchem nowaste, najpierw ugotowałam brokuły, wyłowiłam je, a następnie w tej samej wodzie ugotowałam makaron

Wierzch zapiekanki:

Pokrój chleb w małą kostkę ( 5mm), wymieszaj z podprażonym słonecznikiem i koperkiem/pietruszką oraz szczyptą soli.

Sos beszamelowy:

W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju, i przez 2-3 minut podsmażaj na nim mąkę cały czas mieszając. Następnie wlej całe mleko i gotuj cały czas mieszając, aby powstał gęsty sos bez grudek. Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem, sprawdź czy jest ok,  jeżeli na Twój gust za słodki dodaj soku cytrynowego lub musztardy. Do gotowego sosu dodaj 2/3 startego sera i wymieszaj.

Do gara z sosem wrzuć ugotowany makaron, brokuły podzielone na małe różyczki. Zapomniałam o pieprzu, wiec dodałam go dopiero na tym etapie (to czerwone to pieprz). Wymieszaj wszystko.

Przełóż do lekko wysmarowanych olejem form lub 1 dużej. Posyp przygotowaną „posypką” oraz resztą sera.

To porcja dla Miśków:

Piecz w temp. 180 C przez 30-40 minut.

Smacznego!

 

 

 

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.