Zapiekany makaron z sosem pomidorowym i klopsikami
Makaron to wielka miłość mojej rodziny, a moja to ryż, dlatego na zmianę jest u mnie raz pasta raz curry, no chyba że mam akurat fazę na kasze jaglaną 😉 Tym razem na szybko zapiekanka makaronowa. Będzie szybko, jezeli przygotujecie śmiatankę słonecznikowa dzień wcześniej (będzie dobra przechowywana w lodówce do tygodnia) i kupicie gotowe klopsiki lub nakulacie własnych. Odkąd Dobra Kaloria wypuściła klopsiki i burgey mam zawsze zapas w lodówce. Na własne klopsiki macie u mnie mnówstwo przepisów. Moje popisowe to klopsiki a’la Ikea.
Sos do zapiekania jest śmietankowy w smaku, sprawdzi się w wielu przepisach, a sama zapiekanka sycąca i odpowiednio zbilansowana, będzie każdemu smakować.
Składniki na 4 porcje:
500 g makaronu ugotowanego zgodnie z przepisem na opkowaniu
około 300 g passaty lub soku pomidorowego
200 g wypłukanego i moczonego przez godzinę (lub dłużej) słonecznika
opakowanie klopsików (6 sztuk)
po jednej łyżeczce: pieprzu, słodkiej papryki, soli, cukru i granulowanego czosnku
Przygotowanie:
Namoczony i wypłukany słonecznik zblenduj na idealnie gładka masę z około 200 ml wody.
Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj śmietankę i przyprawy. Wymieszaj i zagotuj.
Naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem, nałóż makaronu, który przemieszaj z sosem. Na wierzchu rozłóż klopsiki.
Wstaw całośc do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz na środkowej półce piekarnika przez około 15-20 minut.
Podawaj posypane ulubionym zielskiem.
Smacznego 🙂