KUCHNIA

Zapiekany makaron z sosem pomidorowym i klopsikami

Makaron to wielka miłość mojej rodziny, a moja to ryż, dlatego na zmianę jest u mnie raz pasta raz curry, no chyba że mam akurat fazę na kasze jaglaną 😉 Tym razem na szybko zapiekanka makaronowa. Będzie szybko, jezeli przygotujecie śmiatankę słonecznikowa dzień wcześniej (będzie dobra przechowywana w lodówce do tygodnia) i kupicie gotowe klopsiki lub nakulacie własnych. Odkąd Dobra Kaloria wypuściła klopsiki i burgey mam zawsze zapas w lodówce. Na własne klopsiki macie u mnie mnówstwo przepisów. Moje popisowe to klopsiki a’la Ikea.

Sos do zapiekania jest śmietankowy w smaku, sprawdzi się w wielu przepisach, a sama zapiekanka sycąca i odpowiednio zbilansowana, będzie każdemu smakować.

Składniki na 4 porcje:

500 g makaronu  ugotowanego zgodnie z przepisem na opkowaniu

około 300 g passaty lub soku pomidorowego

200 g wypłukanego i moczonego przez godzinę (lub dłużej) słonecznika

opakowanie  klopsików (6 sztuk)

po jednej łyżeczce: pieprzu, słodkiej papryki, soli, cukru i granulowanego czosnku

Przygotowanie:

Namoczony i wypłukany słonecznik zblenduj na idealnie gładka masę z około 200 ml wody.

 

Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj śmietankę i przyprawy. Wymieszaj i zagotuj.

Naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem, nałóż makaronu, który przemieszaj z sosem. Na wierzchu rozłóż klopsiki.

Wstaw całośc do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz na środkowej półce piekarnika przez około 15-20 minut.

Podawaj posypane ulubionym zielskiem.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.