Bez kategorii

Zielona soczewica z batatem i gruszką

20150616_181859[1]

Kolejna inspiracja kuchnią marokańską. Danie to jest bardzo sycące i idealnie nadaję się do zabrania do pracy w pudełku na lunch nawet na zimno.

Składniki (6 porcji):

400 g soczewicy

2 bataty

2 gruszki

puszka groszku lub 300 gram świeżego

2 cebule

3 ząbki czosnku

mały słoik koncentratu pomidorowego

przyprawy po łyżeczce: sól, kminek, papryka słodka, suszona pietruszka lub pęczek świeżej

20150616_171706[1]

Przygotowanie:

Soczewicę zalać wrzątkiem na 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do dużego garnka na rozgrzane 2 łyżki oleju. Po 2 minutach dodać posiekany czosnek, wymieszać i  dodać przyprawy. Po chwili dodać odsączoną soczewicę i zalać dwoma szklankami wody, wymieszać i przykryć garnek pokrywką- dusić pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie obrać i pokroić bataty oraz gruszki w równą 1 cm kostkę. Do soczewicy (po tych 15 minutach) dodać bataty, wymieszać i dusić około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Gdy już wszystko idealnie zmięknie dodać groszek i gruszki, wymieszać, doprawić zieloną pietruszką. Danie idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem.

20150616_181810[1]

20150616_181831[1]

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *