Zielona soczewica z batatem i gruszką
Kolejna inspiracja kuchnią marokańską. Danie to jest bardzo sycące i idealnie nadaję się do zabrania do pracy w pudełku na lunch nawet na zimno.
Składniki (6 porcji):
400 g soczewicy
2 bataty
2 gruszki
puszka groszku lub 300 gram świeżego
2 cebule
3 ząbki czosnku
mały słoik koncentratu pomidorowego
przyprawy po łyżeczce: sól, kminek, papryka słodka, suszona pietruszka lub pęczek świeżej
Przygotowanie:
Soczewicę zalać wrzątkiem na 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do dużego garnka na rozgrzane 2 łyżki oleju. Po 2 minutach dodać posiekany czosnek, wymieszać i dodać przyprawy. Po chwili dodać odsączoną soczewicę i zalać dwoma szklankami wody, wymieszać i przykryć garnek pokrywką- dusić pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie obrać i pokroić bataty oraz gruszki w równą 1 cm kostkę. Do soczewicy (po tych 15 minutach) dodać bataty, wymieszać i dusić około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Gdy już wszystko idealnie zmięknie dodać groszek i gruszki, wymieszać, doprawić zieloną pietruszką. Danie idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem.
2 komentarze
foodmania
świetne, pożywne danie!
becky
I smaczne przede wszystkim 😉