KUCHNIA

Zielone risotto

DSC02812

Odkąd pojawiły się szparagi jest to moje ulubione danie i robię je przynajmniej raz w tygodniu na obiad. Kremowy ryż w połączeniu z chrupiącymi szparagami jest idealnym daniem w ciepłe dni, bo smakuje na ciepło jak i na zimno. Danie jest lekkie i niskokaloryczne.

Składniki na 4 porcje:

ugotować ryż ryż w ilości wedle uznania (u mnie na 4 porcje to około 200-300 g suchego ryżu)

500 g szparagów (pęczek)

2 cukinie

puszka groszku (około 200 g- ideałem byłby świeży cukrowy)

kilka ząbków czosnku

200 g szpinaku

łyżeczka soli

pieprz

DSC02802

Przygotowanie:

 

 

 

Na dużej patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż na niej przepuszczone przez praskę 2-4 ząbki czosnku. Po 2 minutach dodaj pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi.

DSC02809

Po 5 minutach dodaj groszek, i duś około 1 minuty.

DSC02810

Na samym końcu dodaj szpinak, wymieszaj dokładnie, dopraw . Wystarczy minuta aby szpinak był gotowy.

DSC02813

DSC02814

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *