Zielone risotto
Odkąd pojawiły się szparagi jest to moje ulubione danie i robię je przynajmniej raz w tygodniu na obiad. Kremowy ryż w połączeniu z chrupiącymi szparagami jest idealnym daniem w ciepłe dni, bo smakuje na ciepło jak i na zimno. Danie jest lekkie i niskokaloryczne.
Składniki na 4 porcje:
ugotować ryż ryż w ilości wedle uznania (u mnie na 4 porcje to około 200-300 g suchego ryżu)
500 g szparagów (pęczek)
2 cukinie
puszka groszku (około 200 g- ideałem byłby świeży cukrowy)
kilka ząbków czosnku
200 g szpinaku
łyżeczka soli
pieprz
Przygotowanie:
Na dużej patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż na niej przepuszczone przez praskę 2-4 ząbki czosnku. Po 2 minutach dodaj pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi.
Po 5 minutach dodaj groszek, i duś około 1 minuty.
Na samym końcu dodaj szpinak, wymieszaj dokładnie, dopraw . Wystarczy minuta aby szpinak był gotowy.
Smacznego!