Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą
Zbuntowałam się i Miśka musi jeść dokładnie to co my na obiad, nie ma już gotowania drugiego obiadu, który często był makaronem ze szpinakiem albo ryżem z jabłkami, po wielkim bólu Miśka je, a to danie określiła cyt. „nawet przyjemne”.
Składniki na 4 porcje:
800 g ziemniaków
3 kalarepki
2-3 marchewki
500 ml mleka sojowego
40 g mąki ziemniaczanej
100 g wegańskiego sera typu mozarella
łyżeczka gałki muszkatołowej, soli, czosnku suszonego
pęczek bazylii
Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki,
Wrzucamy je do lekko posolonej wrzącej wody i gotujemy max 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Mleko wlewamy do małego garnka, dodajemy przyprawy i mąkę, cały czas mieszamy, gdy zacznie gęstnieć dodajemy posiekaną bazylię- zdejmujemy z ognia- gotowe. Warzywa dokładnie odsączam. Frome do zapiekania smarujemy delikatnie olejem lub masłem roślinnym, na jej dno wylewamy trochę sosu u układamy warzywa przekładając co któreś plasterkiem sera.
Gdy ułożymy już wszystkie plasterki polewamy zapiekankę resztą sosu.
Tak przygotowana pieczemy max 30 minut w temp. 180 C, po czym zmieniamy opcję w piekarniku na „grill” i przyrumieniamy jeszcze 10 minut.
Smacznego!
One Comment
Marzena
Wspaniała zapiekanka 🙂