KUCHNIA

Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą

20150614_150713

Zbuntowałam się i Miśka musi jeść dokładnie to co my na obiad, nie ma już gotowania drugiego obiadu, który często był makaronem ze szpinakiem albo ryżem z jabłkami, po wielkim bólu Miśka je, a to danie określiła cyt. „nawet przyjemne”.

Składniki na 4 porcje:

800 g ziemniaków

3 kalarepki

2-3 marchewki

500 ml mleka sojowego

40 g mąki ziemniaczanej

100 g wegańskiego sera typu mozarella

łyżeczka gałki muszkatołowej, soli, czosnku suszonego

pęczek bazylii

20150614_134641

Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki,

20150614_140335

Wrzucamy je do lekko posolonej wrzącej wody i gotujemy max 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Mleko wlewamy do małego garnka, dodajemy przyprawy i mąkę, cały czas mieszamy, gdy zacznie gęstnieć dodajemy posiekaną bazylię- zdejmujemy z ognia- gotowe. Warzywa dokładnie odsączam. Frome do zapiekania smarujemy delikatnie olejem lub masłem roślinnym, na jej dno wylewamy trochę sosu u układamy warzywa przekładając co któreś plasterkiem  sera.

20150614_141900

Gdy ułożymy już wszystkie plasterki polewamy zapiekankę resztą sosu.

20150614_142429

Tak przygotowana pieczemy max 30 minut w temp. 180 C, po czym zmieniamy opcję w piekarniku na „grill” i przyrumieniamy jeszcze 10 minut.

20150614_150150

Smacznego!

20150614_150708

20150614_151036

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.