KUCHNIA

Ziemniaczane curry z sezamem i pieczoną modrą kapustą

DSC02574

Bezcenna była mina Miśki, gdy w odpowiedzi na pytanie co będzie na obiad usłyszała, że ziemniaki, ale jak to, same ziemniaki? Zlitowałam się nad nią i przygotowałam do tego jeszcze kapustę, żeby nie było, że zła matka samymi pyrami dzieciaka karmi 😉

 

Składniki na 4 porcje:

na 1 osobę 2-3 ziemniaki

1 sparzona  cytryna (potrzebna skórka i sok)

łyżka kurkumy

łyżka kminku

50 g sezamu

w sumie pół łyżeczki chili (użyłam 1/3 z tego co jest na zdjęciu)- śmiało można pominąć, bo danie jest i tak bardzo aromatyczne

1 mała młoda modra kapusta

pół łyżeczki soli

3 łyżki oleju roślinnego/oliwy

*polałam ją sosem figowym

DSC02566

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudź i wedle upodobań obierz ze skórki lub też nie. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć wszystkie przyprawy oraz sezam, i podsmaż przez 2-3 minuty stale mieszając.

DSC02569

Dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Dokładnie wymieszaj, a na samym końcu dodaj sok z cytryny (2-3 łyżki). oraz skórkę.

DSC02571

Kapustę pokrój na 8 części. Skrop oliwią i posyp solą.

DSC02567

Piecz w temp. 17-180 C około 20 minut na dolnej półce piekarnika.

DSC02568

Smacznego!

DSC02572

DSC02576

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *