
Ziemniaczane curry z sezamem i pieczoną modrą kapustą
Bezcenna była mina Miśki, gdy w odpowiedzi na pytanie co będzie na obiad usłyszała, że ziemniaki, ale jak to, same ziemniaki? Zlitowałam się nad nią i przygotowałam do tego jeszcze kapustę, żeby nie było, że zła matka samymi pyrami dzieciaka karmi 😉
Składniki na 4 porcje:
na 1 osobę 2-3 ziemniaki
1 sparzona cytryna (potrzebna skórka i sok)
łyżka kurkumy
łyżka kminku
50 g sezamu
w sumie pół łyżeczki chili (użyłam 1/3 z tego co jest na zdjęciu)- śmiało można pominąć, bo danie jest i tak bardzo aromatyczne
1 mała młoda modra kapusta
pół łyżeczki soli
3 łyżki oleju roślinnego/oliwy
*polałam ją sosem figowym
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudź i wedle upodobań obierz ze skórki lub też nie. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć wszystkie przyprawy oraz sezam, i podsmaż przez 2-3 minuty stale mieszając.
Dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Dokładnie wymieszaj, a na samym końcu dodaj sok z cytryny (2-3 łyżki). oraz skórkę.
Kapustę pokrój na 8 części. Skrop oliwią i posyp solą.
Piecz w temp. 17-180 C około 20 minut na dolnej półce piekarnika.
Smacznego!

