KUCHNIA

Złoty syrop/wegański „miód”

DSC01639

Jest to rzadko spotykany w Polsce syrop, który idealnie nadaje się do wszelkich wypieków jako zamiennik miodu, syropu klonowego i tym podobnych słodkich lepiszczy. W smaku podobny do lizaków, lekko karmelowy, słowem cudo.

Składniki na około pół litra syropu:

I faza

200 g brązowego cukru

100 ml wody

II faza

500 g białego cukru

300 g cukru waniliowego (użyłam własnej roboty)

pół litra gorącej wody

50 ml soku z cytryny (z jednej całej)

DSC01618

Przygotowanie:

W garnka najlepiej o grubym dnie wsyp brązowy cukier i wymieszaj z 200 ml wody.

DSC01619

Gotuj na mały ogniu około 10 minut- NIE MIESZAJ, cukier musi się skarmelizować.

DSC01620

Po tym czasie ostrożnie wlej gorącą wodę, dodaj cukier i sok z cytryny.

DSC01623

Wszystko dokładnie wymieszaj, aż się cały cukier rozpuści.

DSC01624

Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj na maleńkim ogniu około godziny. NIE MIESZAJ!

DSC01625

Gotowy syrop przelej do szklanych butelek (zawsze zostawiam butelki po syropach i w tym przypadku wykorzystałam po syropie klonowym) i przechowuj tak jak podobne tego typu słody. Wszyły mi dokładnie dwie takie butelki syropu.

DSC01640

 

DSC01641

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.