Jak zrobić idealne kruche wegańskie ciastka? Przepis podstawowy.
Dziś przepis podstawowy na kruche ciasteczka. Jest on o tyle uniwersalny, że możecie dodawać ulubione składniki tj. orzechy, rodzynki, czekoladę, kakao, aromaty itd., słowem czego dusza zapragnie, oczywiście nie przeginając w żadną stronę, a więc jeżeli dodacie jakiekolwiek bakalie czy pestki, to bardzo proszę, a by nie przekraczały one połowy masy mąki, no góra 200 g w sumie. Ciasto jest plastyczne, możecie wycinać dowolne kształty, a ciacha po upieczeniu spokojnie wytrzymają tydzień (przechowywane puszcze czy też w słoiku).
Składniki na około 40 sztuk:
350 g mąki pszennej, ale nawet 200 g z tego może to być inna mąka np. pełnoziarnista orkiszowa jak to było u mnie
1 dojrzały banan
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g miękkiego oleju kokosowego lub innego roślinnego (około 130 ml)
100 g cukru
Przygotowanie:
W dużej misce zblenduj na puszystą, gładką masę banana, olej i cukier.
Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól.
Zagnieć ciasto formując ostatecznie kulę.
Zawiń kulę ciasta w folię spożywczą i umieść w lodówce na 20-30 minut.
Schłodzone ciasto podziel dla ułatwinienia sobie pracy na części. Rozwałkuj ciasto na grubość nie większą niż 5 mm i wykrawaj dowolne kształty ciastek.
Przełóż uformowane ciasta za pomocą łopatki (w sumie to bez tego też się od blatu odkleją) na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka w temp. 170-180 C 12-15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika początkowo ciastka są miękkie, ale po wystudzeniu twardnieją i staja się idealnie kruche.
Smacznego!
12 komentarzy
Ania
Czy banan jest wyczuwalny? 🙂
becky
Ja go nie wyczuwam 🙂
Chaja
Hej! CZy nie ma pomylki w ilości maki? 350 gr sypnełam, 100 g oleju kokosowego i banana – i nie lepi sie. Wyglada tak jakby było za duzo maki. Dodałam jeszcze 50 g oleju i banana pol ale dalej wydaje sie za mało
becky
Przepis jest przeze mnie wielokrotnie testowany (piekę regularnie te ciastka), a więc nie ma pomyłki.
Gosia
Super.prawdziwe herbatniki.kruche i lekko twarde. Moje dziecko zachwycone.
Gosia
Super.prawdziwe herbatniki.kruche i lekko twarde. Moje dziecko zachwycone.
Emila
Naprawdę przepyszne, banana nie czuć, są kruche, wprost idealne!!! Zrobiłam wersję tylko z mąki owsianej, również zamiast cukru dałam ksylitol, a że nie miałam oleju kokosowego użyłam oleju arachidowego i wyszły wspaniale. Polecam zrobić smak cytrynowo-imbirowy 🙂
Od dawna szukałam takiego przepisu na kruche wegańskie ciasteczka i w końcu znalazłam najlepszy!
becky
Dziękuję za uznanie, a patent na cytrynowo- imbirowe wykorzystam, bo uwielbiam te aromaty 🙂
Natalia
Dodałam 3 duuuże banany troche więcej mąki i troszkę mleka jeszcze i są OBŁĘDNE! dzieki za inspirację tym przepisem
becky
Proszę bardzo- szczęściem należy się dzielić 🙂
rzepka
Epicki przepis, dziękuję, moja rodzina mnie od dzisiaj kocha nieco mocniej 🙂
Domi
Prosty i smaczny przepis. Bardzo fajnie prezentują się te stemple. *.*