KUCHNIA

Jak zrobić idealne kruche wegańskie ciastka? Przepis podstawowy.

 

Dziś przepis podstawowy na kruche ciasteczka. Jest on o tyle uniwersalny, że możecie dodawać ulubione składniki tj. orzechy, rodzynki, czekoladę, kakao, aromaty itd., słowem czego dusza zapragnie, oczywiście nie przeginając w żadną stronę, a więc jeżeli dodacie jakiekolwiek bakalie czy pestki, to bardzo proszę, a by nie przekraczały one połowy masy mąki, no góra 200 g w sumie.  Ciasto jest plastyczne, możecie wycinać dowolne kształty, a ciacha po upieczeniu spokojnie wytrzymają tydzień (przechowywane  puszcze czy też w słoiku).

Składniki na około 40 sztuk:

350 g mąki pszennej, ale nawet 200 g z tego może to być inna mąka np. pełnoziarnista orkiszowa jak to było u mnie

1 dojrzały banan

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

100 g miękkiego oleju kokosowego lub innego roślinnego (około 130 ml)

100 g cukru

Przygotowanie:

W dużej misce zblenduj na puszystą, gładką masę banana, olej i cukier.

Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól.

Zagnieć ciasto formując ostatecznie kulę.

Zawiń kulę ciasta w folię spożywczą i umieść w lodówce na 20-30 minut.

Schłodzone ciasto podziel dla ułatwinienia sobie pracy na części. Rozwałkuj ciasto na grubość nie większą niż 5 mm i wykrawaj dowolne kształty ciastek.

Przełóż uformowane ciasta za pomocą łopatki (w sumie to bez tego też się od blatu odkleją) na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka w temp. 170-180 C 12-15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika początkowo ciastka są miękkie, ale po wystudzeniu twardnieją i staja się idealnie kruche.

Smacznego!

 

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.