KUCHNIA

Jak zrobić idealne wegańskie bezglutenowe naleśniki

DSC05712 (1)(1)

Pamiętam swoją pierwszą próbę z bezglutenowymi naleśnikami, koszmar to mało powiedziane, ale metodą prób i błędów udało mi się stworzyć idealny przepis i tym szczęściem waśnie się z Wami dzielę. Taka jak wspomniałam wcześniej, gluten nie robi mi większej krzywdy, poza tym że idzie w biodra, a konkretniej zauważam u siebie z wiekiem tendencję do obrastania ciałkiem wokół talii, po kilku eksperymentach na na sobie, wiem że właśnie mąka pszenna jest tego przyczyną, jak również dziwnych krostek na twarzy co w wieku dobrze po 30 nie powinno mieć miejsca. Z glutenu na 100 % nie zrezygnuję, bo za bardzo kocham „mąkę”, ale kiedy mam możliwość to unikam.

ps. Te naleśniki sprawdzą się zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej.

Składniki na 8 sztuk:

300 g maki ryżowej

500 ml mleka sojowego

1 duży lub dwa małe banany

2 łyżki cukru pudru lub zwykłego

szczypta soli

3 łyżki oleju roślinnego

olej roślinny do smażenia

DSC05698 (1)

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski.  banana zblenduj na puszystą masę.

DSC05700 (1)(1)

  Banana zblenduj na puszystą masę.

DSC05701 (1)(1)

Wszystkie składniki połącz najlepiej mikserem, aby uzyskać idealnie jednolitą masę.

DSC05702 (1)(1)

DSC05703 (1)(1)

Lubię cieniusieńkie naleśniki i „suche” jak je określa moja mama, czyli smażone praktycznie bez oleju. Mój patent, to usmażenie pierwszego naleśnika na łyżeczce oleju, a kolejne porcje ciasta wylewam na suchą patelnię, i dopiero gdy mam zamiar go przewrócić na drugą stronę to z brzegu patelni wlewam dosłownie 3 krople oleju, obracam patelnią aby tłuszcz otoczył cały brzeg naleśnika i wtedy bez problemu udaje mi się go w całości przełożyć na drugą stronę.

DSC05708 (1)(1)

DSC05710 (1)(1)

DSC05709 (1)(1)

Smacznego!

DSC05718 (1)(1)

 

DSC05716 (1)(1)

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *