KUCHNIA

Jak zrobić idealne wegańskie gofry i do tego bez glutenu?

Jakie są idealne gofry? Według mnie idealne gofry są chrupiące i złociste, a że dawno nie robiłam gofrów, to postawiłam sobie wyzwanie w postaci idealnych gofrów bez glutenu i do tego w wersji wegańskiej. Udało się, i to jak!

Składniki na 4 gofry:

250 g mąki jaglanej, lub tak jak u mnie dokładnie było to 200 jaglanej i 50 g z ciecierzycy

1 średniej wielkości banan

350 ml sojowego mleka

szczypta soli

płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, banana zblenduj na puszystą masę. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj.  Gotowe ciasto  Odstaw na 10 minut.

Ciasto jest gęste, ale nie lejące.

Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj ciasto łyżką. Piecz aż się zezłocą, w zależności od gofrorwnicy 3-5 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *