Jak zrobić idealne wegańskie gofry i do tego bez glutenu?
Jakie są idealne gofry? Według mnie idealne gofry są chrupiące i złociste, a że dawno nie robiłam gofrów, to postawiłam sobie wyzwanie w postaci idealnych gofrów bez glutenu i do tego w wersji wegańskiej. Udało się, i to jak!
Składniki na 4 gofry:
250 g mąki jaglanej, lub tak jak u mnie dokładnie było to 200 jaglanej i 50 g z ciecierzycy
1 średniej wielkości banan
350 ml sojowego mleka
szczypta soli
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, banana zblenduj na puszystą masę. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj. Gotowe ciasto Odstaw na 10 minut.
Ciasto jest gęste, ale nie lejące.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj ciasto łyżką. Piecz aż się zezłocą, w zależności od gofrorwnicy 3-5 minut.
Smacznego!