Zupa botwinowo-szpinakowa
Po weekendowym obżarstwie czas na coś lżejszego, z racji tego że sąsiedzi ukochali mnie górą szpinaku postanowiłam go utopić.
Składniki:
około 1 kg szpinaku
3 pęczki botwiny
2 bataty lub zwykłe ziemniaki
2 marchewki
100 g suchej zielonej soczewicy
Przygotowanie:
Marchew kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, odcinamy główki buraczków i grubsze pędy krojąc je w 2 cm kawałki- wrzucamy to wszystko na podgrzany olej.
Doprawiamy solą, zielonym pieprzem i suszonym czosnkiem. Smażymy około 5 minut.
Tak przygotowane warzywa zalewamy 1,5 l wrzątkiem. Dodajemy soczewicę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony szpinak i resztę z buraków, doprawiamy około 2 łyżkami sosu sojowego i 2 łyżkami czerwonego octu winnego. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Smacznego!