Bez kategorii

Zupa botwinowo-szpinakowa

20150601_164000[1]

Po weekendowym obżarstwie czas na coś lżejszego, z racji tego że sąsiedzi ukochali mnie górą szpinaku postanowiłam go utopić.

Składniki:

około 1 kg szpinaku

3 pęczki botwiny

2 bataty lub zwykłe ziemniaki

2 marchewki

100 g suchej zielonej soczewicy

Przygotowanie:

Marchew kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, odcinamy główki buraczków i grubsze pędy krojąc je w 2 cm kawałki- wrzucamy to wszystko na podgrzany olej.

20150531_113937[1]

Doprawiamy solą, zielonym pieprzem i suszonym czosnkiem. Smażymy około 5 minut.

20150531_114218[1]

Tak przygotowane warzywa zalewamy 1,5 l wrzątkiem. Dodajemy soczewicę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony szpinak i resztę z buraków, doprawiamy około 2 łyżkami sosu sojowego i 2 łyżkami czerwonego octu winnego. Gotujemy jeszcze 5 minut.

20150601_163819[1]

20150601_163922[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *