KUCHNIA

Zupa z cukinii, bazylii i kuskusu

DSC04829

Kolejny tydzień i kolejna zupa. Ta powstałą zupełnie spontanicznie ze składników które znalazłam w lodówce i spiżarni. W sumie 3 główne składniki, ale wyszła tak pyszna, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.

Składniki na około 6 porcji jako danie główne:

około 1 kg cukinii (żółtej, zielonej)

2 cebule

spory pęczek bazylii

150 g kaszy kuskus (suchej)

łyżeczka nasion kozieradki

płaska łyżeczka soli

2 łyżki oleju roślinnego

garść posiekanych i podprażonych orzechów (polecam do tej zupy nerkowce)

Przygotowanie:

Cebulę pokrój a cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez 5 minut, dodaj zmieloną kozieradkę, wymieszaj i dorzuć cukinię. Duś razem przez 5 minut, po czym dodaj około 1 litra wody. Zagotuj. Dodaj posiekaną bazylię, dopraw solą i zblenduj całość. Zdejmij z kuchenki i wsyp suchą kaszę. Po 5 minutach możesz jeść obiad.

DSC04832

Smacznego!

DSC04837

ps. Miśce bardzo smakowało, więc polecam tą zupę dla dzieciaków, dzięki kozieradce zupa ma bulionowy smak i jest delikatna, a dodatek kaszy czyni zupę bardziej sycącą.

DSC04841

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.