Zupa z cukinii, bazylii i kuskusu
Kolejny tydzień i kolejna zupa. Ta powstałą zupełnie spontanicznie ze składników które znalazłam w lodówce i spiżarni. W sumie 3 główne składniki, ale wyszła tak pyszna, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.
Składniki na około 6 porcji jako danie główne:
około 1 kg cukinii (żółtej, zielonej)
2 cebule
spory pęczek bazylii
150 g kaszy kuskus (suchej)
łyżeczka nasion kozieradki
płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju roślinnego
garść posiekanych i podprażonych orzechów (polecam do tej zupy nerkowce)
Przygotowanie:
Cebulę pokrój a cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez 5 minut, dodaj zmieloną kozieradkę, wymieszaj i dorzuć cukinię. Duś razem przez 5 minut, po czym dodaj około 1 litra wody. Zagotuj. Dodaj posiekaną bazylię, dopraw solą i zblenduj całość. Zdejmij z kuchenki i wsyp suchą kaszę. Po 5 minutach możesz jeść obiad.
Smacznego!
ps. Miśce bardzo smakowało, więc polecam tą zupę dla dzieciaków, dzięki kozieradce zupa ma bulionowy smak i jest delikatna, a dodatek kaszy czyni zupę bardziej sycącą.